COMISSIÓ D’INVESTIGACIÓ DE LES AUTOPISTES D’EIVISSA

El testimoni estrella no recorda res

L’empresari Enrique Ortiz, implicat a Gürtel, declara al Parlament

L’empresari Enrique Ortiz, que va confessar el mes d’abril haver finançat irregularment el PP valencià, va negar ahir haver pagat cap comissió il·legal al PP balear per la concessió de les obres de les autopistes d’Eivissa. La seva declaració era de les més esperades en aquesta comissió arran de la seva vinculació a diversos casos de corrupció relacionats amb el PP, entre els quals es troba Gürtel. Ortiz, però, no va aportar gran cosa a la investigació i es va limitar a respondre amb evasives o excusant-se que no recordava el que se li demanava.

Cordial i afable en tot moment, no va tenir problema a fer referència als seus problemes amb la justícia, tot i que sense entrar en detall. Respecte del finançament il·legal del PP valencià, va afirmar que “ja en vam donar totes les explicacions a l’Audiència Nacional. Va ser un error que vaig cometre en un moment concret per circumstàncies de la vida. Vaig demanar perdó i estic disposat a fer-ho tantes vegades com faci falta”. Ortiz va manternir aquest to durant tota la declaració.

El propietari del club de futbol Hèrcules va insistir que no coneix personalment l’expresident Jaume Matas ni cap polític balear. Tampoc manté cap relació, va dir, amb l’empresari Abel Matutes, soci de la UTE formada per FCC, l’empresari Matias Arrom i el mateix Ortiz que va obtenir la concessió de les obres. “Som massa gran per anar a l’Ushuaïa”, va dir, sorneguer.

MÉS hi detecta contradiccions

Ortiz va assegurar que l’anomenat ‘peatge a l’ombra’, el cànon que cobra cada any del Govern a canvi del manteniment de les autopistes, és “un mal negoci”, i va admetre que era la primera vegada que aspirava a una licitació amb ‘peatge a l’ombra’. En acabar la comissió, el portaveu de MÉS, David Abril, va assenyalar que aquesta declaració deixava en evidència el testimoni de Concepción Sartorio, l’exsecretària general de qui llavors era consellera d’Obres Públiques, Mabel Cabrer, qui va assegurar que les empreses concessionàries tenien “àmplia experiència” en concessions d’aquest tipus. Abril també va qüestionar que Ortiz afirmàs que no coneixia Matas ni cap polític balear, tenint en compte que freqüentava els principals dirigents del PP valencià de l’època, uns cercles molt propers a Matas. Ortiz va continuar insistint, però, en la negativa i es va limitar a dir que la possibilitat de participar en la UTE adjudicatària li havia arribat a través d’un directiu de FCC el nom del qual afirmà no recordar.

El diputat de Podem Aitor Morrás li va retreure que declaràs que no hi havia guanyat amb la inversió feta a Eivissa, ja que hi estiueja en un iot. Ortiz li va respondre que el seu “és dels petits”. Per part del PSIB, el diputat Enric Casanova va expressar el dubte que les autopistes hagin estat l’únic negoci d’Ortiz a les Balears.

El diputat del PP Miguel Jerez va manifestar que la declaració del “suposat testimoni estrella” havia demostrat que “aquesta comissió no té gens de sentit”. “Què hem de fer, senyor Ortiz? Hem de tancar les portes”, va dir a mode de comiat a l’empresari. “Em qued amb l’empatia del senyor Jerez amb algú que ha finançat irregularment el PP”, va replicar Morrás.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF