SERVEIS SOCIALS
Balears 23/05/2017

La Soledat, Son Gotleu i Son Ximelis, els barris més vulnerables de Palma

Segons un estudi de l'àrea de Benestar i Drets Socials de Cort, aquestes zones es caracteritzen per tenir una densitat de població elevada i una taxa d'instrucció insuficient elevada

Anna Vidal
2 min
Un carrer de Son Gotleu en una imatge d'arxiu.

PalmaLa regidora de Benestar i Drets Socials de l'Ajuntament de Palma, Mercè Borràs, ha presentat aquest dimarts l'Estudi de detecció de situacions d'exclusió social de la població de Palma, que des d'una perspectiva multidimensional analitza la situació per barris. En aquest sentit, Borràs ha reconegut que aquesta investigació s'ha vist limitada per un entrebanc metodològic a causa de la “poca disponibilitat de dades de l'àmbit de Palma i per barris i, per això, cal fer un esforç des de les administracions per aconseguir-les”.

Observatori municipal de la Regidoria d'Igualtat, Joventut i Drets Cívics

Borràs ha destacat que l'estudi és “una anàlisi multidimensional de la vulnerabilitat dels barris de Palma i una e

Barris més vulnerables

L'estudi analitza la situació de vulnerabilitat per barris i conclou que els cinc més vulnerables són la Soledat (nord), Son Gotleu, la Soledat (sud), Son Ximelis i Mare de Déu de Lluc.

Borràs ha explicat que generalment aquests barris destaquen per tenir una densitat de població elevada i un valor mitjà de l'habitatge més baix. En el tema educatiu es caracteritzen per una taxa d'instrucció insuficient elevada i un baix índex de persones amb titulació universitària. Quant a l'atenció des de Serveis Socials, el 2015 presentaven un alta taxa d'expedients i d'incidència, com també un alta taxa d'expedients amb ajudes.

En aquest sentit, la regidora de Benestar Social ha destacat que, tenint en compte aquestes dades, ja s'han duit a terme diferents actuacions dirigides a l'apropament territorial dels Serveis Socials, com és l'obertura a la Soledat d'un “nou punt d'atenció de Serveis Socials, Can Ribes, per acostar el servei a la ciutadania, i un nou centre de Serveis Socials a Son Gotleu”. Així mateix, Borràs ha assenyalat que estan treballant per obrir-ne un nou centre a Son Ximelis; a Verge de Lluc, es troben en un procés d'anàlisi i presa de decisions “que han de repercutir positivament en el barri; i a Pere Garau, el fet d'obrir Gregal ens ha permès que el centre de Serveis Socials Llevant Nord pugui atendre en exclusiva les demandes i necessitats del barri”. Finalment, la regidora ha ressaltat que fomentaran el treball comunitari i impulsaran la col·laboració amb el tercer sector mitjançant la convocatòria de subvencions i concerts socials.

Dades generals

“Palma és una ciutat multicultural i en procés d'envelliment”, ha apuntat Borràs. Així, entre 2004 i 2016 la població s'ha incrementat un 13,3% com a conseqüència, sobretot, de l'arribada de població estrangera, que actualment representa el 26,1% del total.

cada vegada més envellida i aquest envelliment és majoritàriament femení

nacionalitats

unitats de convivència

nivell d'instrucció

població aturada

Consell Municipal de Serveis Socials

stats