"La seva indústria no té límits, la nostra paciència sí"

L'assemblea 23-S es prepara per a la manifestació criticant un model "que fa camí cap al col·lapse"

"No ens podem fiar de qui anomena 'turisme sostenible' un model que fa camí cap al col·lapse. Ara ha arribat el torn de la societat, de dir prou, fins aquí hem arribat. La seva indústria no té límits, la nostra paciència sí". L' assemblea 23-S, organitzadora de la manifestació contra la massificació turística que tindrà lloc dissabte 23 a Palma, ha fet públic aquest dimarts el seu manifest, en què reivindica la necessitat de lluitar contra el monocultiu turístic, la sobreexplotació de recursos i la precarietat laboral.

Amb el lema #FinsAquíHemArribat, la plataforma critica els mantres del discurs turístic hegemònic: "el turisme genera treball i riquesa", "el turisme ha duit el progrés", "el turisme és la indústria sense fums". No obstant això, l'assemblea, formada per entitats i moviments socials de tot Mallorca, denuncia que "l'especialització turística ha comportat la pràctica desaparició d'oficis vinculats a l'artesania, l'agricultura, la indústria o la pesca" i assegura que "tots els governs s'han trobat submisos" davant el sector.

La desproporció dels aeroports per acollir més turistes, la construcció d'autopistes, la manca de garanties d'accés a l'habitatge, la dependència de la indústria turística del petroli i el carbó, els efectes perjudicials que pot tenir el turisme per a la salut pública (per la contaminació atmosfèrica, els problemes de renou i convivència o la manca d'aigua)... són alguns dels elements que el manifest destaca. També adverteixen de l'amenaça que pot suposar la indústria turística per als espais protegits, ja que vivim "des de l'erosió a les platges amb els muntets de pedres fins a l'anihilació de la posidònia amb els fondejos i l'abocament d'aigües fecals".

A la mobilització participen al voltant de 30 entitats i moviments socials, units amb altres ciutats d'Europa que també són víctimes de la turistització. Des de l'assemblea asseguren que aposten per alternatives i solucions que "desturistitzin l'economia" i recorden que la protesta és contra tot un model i no només contra unes polítiques determinades dels darrers dos anys.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF