Publicitat
Publicitat

La remodelació de l’Executiu balear arriba amb comptagotes

Montserrat Berini, nova directora general de Transparència i Bon Govern

La remodelació del Govern després de la crisi encetada pels contractes de MÉS a Jaume Garau arriba amb comptagotes. Si fa dues setmanes es nomenava Fanny Tur com a nova consellera de Cultura, Participació i Esports i s’anunciava que la Conselleria de Presidència es faria càrrec de la dinamitada Transparència, la nova formació de Govern encara no és total.

Per una banda, la consellera de Presidència i portaveu de l’Executiu, Pilar Costa, va anunciar ahir que ella mateixa va triar la nova directora general de Transparència i Bon Govern. És un nom amb experiència, ja que, de fet, fins ara ocupava la Secretaria General de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria: Montserrat Berini. Així, Costa lleva al conseller Iago Negueruela un dels seus alts càrrecs. I és una dona qui substitueix el cessat Miquel Gallardo, que fins fa uns dies apuntava a mantenir un càrrec a l’Executiu. Es tractava, però, de previsions desencertades, ja que Fanny Tur no l’ha volgut al capdavant de la nova direcció de Participació i Memòria Democràtica, intenció de MÉS per Mallorca.

Reforçar l’ètica

En la roda de premsa posterior al Consell de Govern, Costa assegurà que l’Executiu s’ha “autoimposat” una “exigència ètica” que ha de ser “tan elevada com sigui possible”, després d’una crisi que PSIB i MÉS volen donar per tancada, malgrat que Podem, soci del Pacte, continua reclamant dimissions. Costa va defensar el currículum de Berini i el seu “coneixement profund” de l’Administració. En relació amb el nomenament i els canvis que sacsegen el Govern, Costa va voler apuntar que s’està actuant “amb absoluta humilitat” per “reforçar els mecanismes de transparència i control de la ciutadania”. A més a més, insistí que és necessari “unificar criteris per garantir l’estricte compliment” de la transparència i la legalitat.

Cultura, a mitges

El Consell de Govern va aprovar ahir, també, nous nomenaments a la Conselleria de Tur. Així, es va designar Guillem Fullana com a secretari general de l’àrea i es va confirmar Marta Fuxà com a directora de Política Lingüística, és a dir, que es manté en el càrrec.

Ara bé, encara queden vacants i el Govern assegura que s’anunciaran en breu. Segons Costa, Tur ha demanat temps per acabar de conèixer la Conselleria i poder fer les propostes adients. Les persones que ocuparan els càrrecs a la Direcció General de Cultura, de cap de gabinet, a la Direcció de l’Institut de la Llengua i la Cultura (Illenc), a la gerència de l’Orquestra Simfònica de les Balears i a la nova Direcció General de Participació i Memòria Democràtica encara són una incògnita.

Fullana va ser director general d’Indústria de la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia entre els anys 2007 i 2011. Abans, entre 1999 i 2003, va ser coordinador de la mateixa direcció general. Per part seva, Fuxà és llicenciada en Filologia Catalana i funcionària de carrera del cos de professors d’ensenyament secundari. Entre els anys 2009 i 2015 va presidir Acció Cultural de Menorca.

S’ha valorat l’experiència de Berini dins de l’Administració

L’escollida per posar-se al capdavant de la Direcció General de Transparència fa feina al Govern des d’inicis de legislatura. En concret, a la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria com a secretària general. Ja va ocupar aquest càrrec, entre el 2009 i el 2011, a la Conselleria de Turisme i Treball. Dos anys abans, del 2007 al 2009, va ser la directora insular de Règim Intern del Consell de Menorca. En l’àmbit professional privat, Berini ha exercit com a assessora jurídica, mediadora, advocada, consultora i formadora en gestió ètica i socialment responsable. Nascuda el 1976, és llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i té un màster en mediació de conflictes familiars, civils i mercantils per la Universitat de les Illes Balears. També per la UIB té un postgrau de Gestió d’empreses d’economia social.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF