Balears 23/03/2017

El PSIB escenifica el suport a un Patxi López que aposta per un PSOE que mengi terreny a Podem

“El 'No és no' mai va ser un projecte polític”, afirma l'exlehendakari en la primera visita a Palma com a candidat

Jaume Vinyas
3 min
El candidat a la secretaria general del PSOE, Patxi López, arriba a l'acte acompanyat de Francina Armengol.

PalmaUnes 200 persones s'han congregat, a Palma, per assistir a la presentació de la candidatura de Patxi López a la Secretaria General del PSOE. La sala d'actes de CCOO ha quedat petita per donar cabuda als assistents, entre els quals hi havia diversos alts càrrecs del partit i del Govern com el conseller de Treball, Iago Negueruela; el vicepresident del Parlament, Vicenç Thomàs; la secretària d'Organització, Bel Oliver, o el portaveu del partit, Francesc Miralles. Si quedava algun dubte del suport de l'aparell del PSIB a López, aquest ha arribat a l'acte acompanyat de la secretària general, Francina Armengol.

Armengol no s'ha separat de López en la seva visita a Palma

En el seu discurs, López ha evitat criticar directament els seus adversaris, si bé abans d'iniciar l'acte, en declaracions als mitjans, ha assenyalat que "el 'No és no' mai va ser un projecte polític", en referència al 'canvi de bàndol' del PSIB, que va defensar aferrissadament un dels seus contrincants, l'exsecretari general Pedro Sánchez, fins que aquest va dimitir a principis d'octubre de l'any passat.

López ha insistit en la necessitat que els socialistes han d'estar units. "Aquesta és la batalla per salvar el PSOE. No està escrit que no puguem desaparèixer", ha advertit. Ha fet una crida a fugir de personalismes i s'ha presentat com el candidat capaç d'unir el partit de nou. Com a exemple, ha posat la seva etapa com a secretari general del partit a Euskadi. "Vaig guanyar amb només el 54% dels vots i al cap d'un any el meu projecte va aconseguir el 98% dels suports i vam tenir un lehendakari socialista", ha recordat tot obviant que va governar gràcies a un pacte amb el PP.

L'exlehendakari dirigint-se als assistents.

Pel que fa a l'orientació ideològica del 'nou PSOE', López aposta per un partit que llevi vots a Podem, conscient que aquesta formació ha arreplegat bona part dels electors que van abandonar el PSOE. "Ens van voler pegar una coça al cul i se'n van anar amb Pablo Iglesias, però molts dels que van partir no han trobat el que hi cercaven. Recuperem-los", ha proclamat.

En l'única referència explícita a Balears, López ha admès que cal canviar el model de finançament. "Vosaltres sou els que estau pitjor, encara que els catalans cridin més", ha assegurat. A banda d'això, ha apostat per mantenir la titularitat pública de l'entitat que sorgeixi de la fusió entre Bankia i BMN, en què es va integrar la desapareguda Sa Nostra. "Vull un estat emprenedor, capaç d'utilitzar fons públics per crear projectes empresarials i llocs de feina", ha afirmat.

La sala d'actes de CCOO a Palma ha quedat petita.

Finalment, ha fet l'enèsima crida a oblidar el passat més recent i a reunificar el partit al voltant d'un projecte que il·lusioni, "com ho van fer els projectes de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero". "Quan som l'esperança, som imparables. Ara només ens relacionen amb bregues i amb el fet que votem amb el PP", ha conclòs.

stats