CRISI INTERNA
Balears 11/11/2015

El PP balear s'enfronta a Génova i li exigeix que Gijón torni a la llista

Rodríguez adverteix que Madrid ha ofès tot el partit i implica tota la formació a les Illes per reclamar una rectificació

Q. Torres
3 min
El president del PP de Palma, José María Rodríguez, el secretari general del PP balear, Andreu Ferrer, i el president del PP de Mallorca, Jeroni Salom, després de la reunió d'aquest dimecres / ISAAC BUJ

PalmaLa decisió de Génova de fer botar Álvaro Gijón de la candidatura del PP al Congrés per Balears està provocant un clar enfrontament entre el PP balear i el PP espanyol. La direcció del partit a les Illes es reunirà d'urgència aquest dijous per demanar a Génova que rectifiqui i torni a situar Gijón com a número quatre de la llista per a les estatals del 20 de desembre. El PP balear, que se sent ofès i desautoritzat, considera que s'ha produït un incompliment flagrant dels estatuts i demanarà explicacions per la decisió, que encara no han arribat.

El moviment de dijous arribarà després del que s'ha produït aquest dimecres. El president del PP de Palma, José María Rodríguez, ha convocat d'urgència una Junta Territorial de Palma per valorar la situació, a la qual han acudit el president del PP balear, Miquel Vidal, i el del PP de Mallorca, Jeroni Salom. Després de la reunió, el secretari general del PP balear, Andreu Ferrer, ha comparegut amb Rodríguez i Salom per anunciar la reunió de dijous i mostrar una imatge d'unitat i de malestar davant Madrid. El partit “se sent ofès”, ha dit Rodríguez, perquè no s'ha respectat la seva decisió “democràtica”, i ha recalcat que l'ofensa no es només al PP de Palma, del qual Gijón és secretari general, sinó al PP de Mallorca, que és qui el va elegir després d'una votació per anar de quatre, i al PP balear, que és qui va aprovar la llista que Madrid havia de ratificar i que no va respectar.

Si el vet a Gijón es podia entendre com un atac a Rodríguez, el seu 'pare polític', el president del PP de Palma està aconseguint que es visualitzi que no se l'ha desautoritzat ni a ell ni al PP de Palma, sinó al PP de Mallorca i al de Balears. La resposta a Madrid no vindrà de Palma, sinó del PP balear, en la reunió extraordinària del comitè de direcció convocada per a aquest dijous. Si el secretari general del PP balear ha estat qui ha anunciat la reunió, el president del PP de Mallorca ha avançat què s'hi decidirà. Salom ha confessat que després de la intervenció de Madrid, ja es va tantejar el mateix dimarts la convocatòria del comitè de direcció i gairebé tothom hi va estar d'acord. Segons ell, en la reunió es donarà suport a les decisions preses des de Balears i es demanarà a Génova que accepti la llista aprovada a les Illes.

“El PP balear se sent ofès amb una decisió que no ha agradat a ningú”, ha apuntat Rodríguez, qui no ha volgut especular sobre el perquè del vet a Gijón ni tampoc ha volgut assenyalar culpables locals que hagin pogut moure fils perquè Génova decidís fer fora de la llista el diputat i regidor de Palma. Des de les files rodriguistes s'assenyala a la intervenció de Rosa Estaràs i de Mateu Isern, que ells neguen. Segons fonts del PP, Estaràs ja hauria advertit la setmana passada que Gijón no aniria a la llista. Fonts del sector que fa costat a Isern neguen haver intervingut perquè Génova vetàs Gijón. El secretari general ha dit que Génova no va advertir en cap moment, ni abans de la votació ni després, que Gijón no era benvingut, i fins dimarts no va anunciar que el vetava.

“Sent decepció i frustració”, hi ha insistit Rodríguez, qui ha dit que el PP havia aconseguit superar una situació complicada com la que plantejava la configuració de la candidatura, i ho havia fet, per primera vegada, amb un sistema de votació dels membres de la Junta Insular. I quan s'havia resolt el problema, s'havia aconseguit una llista “de tots” i s'havia tornat a “unir” el partit, Génova no ha respectat la decisió presa a Balears “a través de les urnes”. “No és bonic, aquest final”, ha recalcat. I ha afegit que la llista que va sortir “és la de tots” i “hem de defensar-la”. “No podem fer una passa enrere”, ha afirmat. Rodríguez també ha considerat que la maniobra de Génova suposa un incompliment dels estatuts del partit, concretament de l'article 48, en el qual es fixa que per canviar un membre d'una candidatura s'ha de motivar i no s'ha donat cap explicació. I a més s'hauria d'haver enviat una proposta de llista a Balears perquè fos acceptada, cosa que tampoc s'ha fet.

stats