Les ajudes contra la pobresa energètica s'atorgaran segons el grau de vulnerabilitat de les famílies

Les llars que s'acullen actualment al bo social disposen de 6 mesos per sol·licitar-ne la renovació

Si fins ara les famílies nombroses amb recursos econòmics tenien dret a beneficiar-se de les ajudes contra la pobresa energètica, enguany els criteris canvien: les ajudes s'atorgaran en funció del grau de vulnerabilitat de les famílies que en sol·licitin les subvencions. Aquesta és la principal novetat que aporta un Reial Decret aprovat el 6 d'octubre, que regula la figura del consumidor vulnerable, el bo social i altres mesures de protecció en matèria de pobresa energètica. El conseller d'Energia, Marc Pons, i el director general, Joan Groizard, n'han explicat els detalls en roda de premsa aquest dilluns dematí.

El nou decret, que disposa d'un pressupost de 400.000 euros, "representa una millora", ha remarcat el conseller d'Energia, Marc Pons. "Estam satisfets", "recull moltes de les reivindicacions que vam fer", com algunes "resolucions aprovades per unanimitat al Parlament", i, malgrat que "té algunes mancances", representa "una passa endavant", ha remarcat el conseller.

Les famílies perceptores disposen de mig any per renovar

400 famílies de les Balears perceben actualment algun tipus d'ajuda contra la pobresa energètica. Totes aquestes disposen ara d'un termini de 6 mesos (fins a l'abril del 2018) per sol·licitar la renovació si hi tenen dret amb les noves condicions.

Així mateix, el termini per demanar el tall en cas d'impagament passarà a ser de 2 a 4 mesos per als consumidors acollits al bo social. A més, les comercialitzadores estan obligades per llei a incloure informació sobre la possibilitat de percebre aquestes ajudes en totes les comunicacions sobre impagament. Igualment, l'Administració a de crear un registre de consumidors vulnerables per gestionar la comunicació amb les comercialitzadores. 

Nous descomptes, segons el grau de vulnerabilitat

D'un costat, es beneficiaran d'un 50% de descompte del preu de l'electricitat de la llar aquelles famílies que es troben en risc d'exclusió social; és a dir, aquelles famílies que són considerades "vulnerables greus" i a qui, a més, els serveis socials els financen almanco el 50% de la factura. 

Amb tot, el nombre de menors d'edat que viuen en una llar continua sent clau per determinar la possibilitat de beneficiar-se o no de les ajudes. D'altra banda, es beneficiaran d'un 40% de descompte les llars amb una renda inferior a 5.647 euros anuals si no hi ha menors, 7.529 si hi ha un menor i 9.411 si hi ha dos menors. També es beneficiaran d'aquest descompte les famílies nombroses amb una renda inferior a 15.058 euros anuals i els pensionistes amb una renda inferior a 7.529 euros anuals.

Del 25% de descompte de les noves ajudes es beneficiaran aquelles llars amb una renda màxima de 11.294 euros anuals si no hi ha menors, 15.059 si hi ha un menor, 18.822 si hi ha dos menors i les famílies nombroses. També podran accedir a aquest descompte totes les llars els membres de les quals percebin una pensió mínima. 

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF