Balears 01/12/2017

El jutge Penalva no acceptarà la recusació del número dos de Cursach

Les declaracions previstes per aquest divendres han estat suspeses

Anna Schnabel
2 min
El jutge Manuel Penalva, entrant als jutjats.

PalmaEl jutge Manuel Penalva no acceptarà l'incident de recusació que ha presentat aquest dijous l'advocat del número dos de Cursach, Tolo Sbert, i defensarà la seva actuació al capdavant del cas de la Policia Local. No obstant, s'ha acordat la suspensió de les declaracions previstes per aquest divendres dematí, així com els pròxims interrogatoris que quedaven per fer. Un inspector de la conselleria de Turisme, subordinat de l'exdirectora general Pilar Carbonell, havia estat citat a declarar com a investigat per un presumpte tracte de favor als negocis de l'empresari acusat de liderar una trama corrupta amb tentacles dins les administracions públiques i la policia.

De tota manera, el futur de la instrucció serà dirimit durant els pròxims dies per l'Audiència de Palma, que serà l'encarregada d'instruir l'expedient de recusació. Avui s'obre el termini perquè la Fiscalia i les defenses personades en la causa presentin les al·legacions que considerin pertinents o s'adhereixin a la recusació.

Previsiblement, la majoria de defenses recolzaran el gest de Sbert perquè consideren que existeix una "enemistat manifesta" i que el magistrat no actua amb "imparcialitat". Cal recordar que divendres passat el diari 'Última Hora' començà a publicar diversos missatges intercanviats entre Penalva i la testimoni protegida número 31 que ha sembrat la polèmica al voltant de la instrucció.

Testimonis desprotegits

Mentre les defenses critiquen durament l'existència i el to dels missatges de Penalva, fonts jurídiques sostenen que es tracta d'una conversa privada que s'ha tret de context i que, malgrat la testimoni protegida finalment hagi estat qualificada pels investigadors de "mentidera compulsiva", el fet d'haver-li proporcionat el número de telèfon responia exclusivament a la voluntat de protegir-la, tenint especialment en compte la insuficiència de mitjans que es destinen a la protecció dels anomenats 'testimonis protegits'. Així ho denuncien, des de fa temps, nombrosos professionals de la Justícia.

Una sala constituïda per tres magistrats serà la que tindrà la darrera paraula sobre la recusació de Penalva. Durant aquest procés, que pot durar al voltant d'un mes, el magistrat només podrà dictar resolucions de caràcter urgent. Si finalment la recusació és acceptada, la instrucció quedarà en mans del Jutjat d'Instrucció número 6 de Palma, el titular del qual és Miquel Florit.

Amb tot, l'incident de recusació contra el jutge Penalva no afectarà al fiscal d'Anticorrupció Miguel Ángel Subirán. No obstant, els darrers esdeveniments ralentiran, sens dubte, una instrucció que va iniciar-se fa ara quatre anys i que acumula centenars de volums de documents que recullen testificals, escoltes telefòniques i moltes altres altres proves.

stats