SANITAT

Podem demana que els pacients puguin conèixer la seva posició a les llistes d'espera

La formació política ha registrat aquest dilluns una proposició no de llei per demanar més transparència amb aquestes dades

Podem ha demanat que els ciutadans puguin saber la seva posició en les llistes d'espera de proves i operacions quirúrgiques a través del portal del pacient. El grup polític ha enregistrat aquest dilluns una proposició no de llei en el Parlament per reclamar més transparència en aquest àmbit i que el Govern inclogui dins els pressupostos del 2017 la partida per fer-ho possible.

La diputada de Podem Montse Seijas i la responsable de Sanitat de la formació, Brígida Mora, han estat les encarregades d'enregistrar una proposta no de llei amb la qual s'insta el Govern a incloure al portal del pacient un sistema informàtic que permeti als pacients accedir a la informació personalitzada sobre l'espera prevista en el marc del seu procés assistencial.

Segons Seijas, "és necessari aplicar la Llei de garanties de temps d'espera implantant novament el decret de demores màximes al mateix temps que s'han de donar a conèixer els criteris de priorització de la inclusió o exclusió dels pacients en la llista d'espera".

La diputada també ha explicat la necessitat de publicar trimestralment dins d'aquest portal del pacient les dades sobre llistes d'espera, incloses les xifres per hospitals i per processos quirúrgics, així com els criteris utilitzats per a la derivació a centres concertats i amb quines empreses es fan aquests serveis, d'acord amb l'article 90 de la Llei General de sanitat de 1986.

Per part seva, Brígida Mora ha remarcat que les llistes d'espera "és un tema que desperta molta sensibilitat en la societat, ja que els pacients no només pateixen l'angoixa de l'espera, sinó també la incertesa que suposa el no saber quan seran atesos, fet que condiciona les seves vides", ha informat Podem en una nota posterior a l'enregistrament del document.

EDICIÓ PAPER 22/06/2019

Consultar aquesta edició en PDF