Les ones gravitacionals, descobriment de l'any per la revista 'Science'

El Grup de Relativitat i Gravitació de la UIB, liderat per la doctora Alicia Sintes, va ser l'únic de l'Estat en participar a la seva detecció

La detecció d'ones gravitacionals ha estat nomenat descobriment de l'any per la revista 'Science'. En aquesta descoberta hi va participar el Grup de Relativitat i Gravitació (GRG) de la Universitat de les Illes Balears (UIB). De fet, va ser l'únic grup d'investigació a l'Estat que va col·laborà amb l'èxit científic.

Va ser el febrer d'aquest any quan un grup de científics de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Clatech) i l'Institut Tecnològic de Massachussets ( MIT), juntament amb la Col·laboració Científica LIGO van ratificar una teoria que Albert Einstein va formular ara fa 100 anys. No havia estat mai provada. La descoberta en què ha participat el grup de la UIB liderat per la doctora Alícia Sintes, podria validar amb una evidència experimental directa el Big Bang.

A juny, s'anunciava la segona detecció d'aquestes ones, a partir de la fusió de forats negres. Es va produir fa 1.400 milions d'anys. "Ara ja tenim dues confirmacions d'esdeveniments per intentar explicar com es van formant els forats negres cada vegada més massius i com van augmentant la seva massa fins a formar els forats negres que tenim en els centres de totes les galàxies", va confirmar el dia de l'anunci Sintes. En aquest sentit, Sintes també va assegurar que s'està més a prop de respondre " per què som aquí". 

El rector de la UIB, Llorenç Huguet, no ha trigat en felicitar el grup de la UIB a través de les xarxes.

EDICIÓ PAPER 16/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF