Les obres de l'autopista Campos-Llucmajor no començaran fins a l'estiu

El projecte ha hagut de passar finalment per la Comissió Balear de Medi Ambient

L'inici de les obres del desdoblament de la carretera Campos-Llucmajor s'ajorna, com a mínim, fins a l'estiu. Tot i que en un primer moment el Consell de Mallorca va anunciar que l'execució s'iniciaria durant els tres primers mesos del 2017, aquest serà el moment en què la Comissió Balear de Medi Ambient emeti el seu informe sobre el projecte.

En un principi, havia de quedar exonerat del pas per Medi Ambient, però finalment el nou projecte (refet sobre el que va deixar redactat i aprovat el PP la legislatura passada) sí que requerirà un estudi ambiental, perquè els enllaços soterrats que substitueixen l'enllaç elevat de la proposta anterior ocupen terrenys que en el seu moment no varen ser analitzats.

Des de la comissió afirmen que "el conjunt del projecte suposa, respecte de l'anterior, millores substancials mediambientalment xerrant". Ara només s'han d'avaluar els punts on els enllaços abasten més territori del previst inicialment i estudiar si espais com una zona forestal se'n veuen afectats, a més d'analitzar els arguments del departament de Territori i Infraestructures del Consell per justificar el pas dels enllaços per aquells punts.

No obstant això, aquest entrebanc endarrereix l'aprovació definitiva del projecte i, per tant, tots els tràmits de licitació i execució de les obres. Si bé en un principi la consellera insular de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, va anunciar que els treballs començarien el mes de març, probablement no s'iniciaran fins a l'estiu, sempre que no hi hagi noves dificultats durant el procés d'adjudicació.

En qualsevol cas, la consellera insular ha afirmat que "mai es tallaria la carretera en ple estiu" i que s'utilitzarien aquells mesos per fer "tota la feina preparatòria" del projecte. "Estam preparats per posar en marxa la licitació tan aviat com rebem el vistiplau de la comissió", assegura Garrido, "però quedarà per veure si ens demanen que modifiquem algun element del projecte", fet que endarreriria encara més l'inici de les obres.

El projecte està valorat en 42 milions d'euros i consta d'una carretera amb dos carrils per sentit i, a banda dels 8,8 quilòmetres per connectar els dos pobles, hi ha una travessa a Campos d'1,2 quilòmetres que inclourà un carril bici i un passeig per a vianants.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF