CONSULTORI
Balears 13/11/2015

És normal que el nostre bebè es desperti molts cops durant la nit?

HELENA CORRAL, pediatra
2 min

En Martí complirà 6 mesos d’aquí a dos dies i des de fa un mes ens costa molt adormir-lo i es desperta molts cops durant la nit (6 -7 cops). No dorm més de dues hores seguides i quan es desperta, tarda devers mitja hora o una hora sencera per dormir-se de nou. Em podeu ajudar a orientar-me una mica?

Hola, Marga. La teva pregunta és una de les més freqüents en pediatria.

Primer de tot, cal saber que un adult té cinc fases del son. Els nadons quan neixen només en tenen dues. Durant els primers mesos és quan s’adquireixen les noves fases i es maduren. És habitual que al voltant dels 6-8 mesos comencin a tenir un son més inquiet i lleuger, perquè estan adquirint aquestes noves fases que encara no són madures. Fins als 6 anys el son no és del tot madur. Però cap als 3 anys se sol establir bastant. Fins a aquesta edat dels 3 anys, els nadons solen passar etapes diferents ens les quals unes dormen millor i d’altres pitjor. Què hi podeu fer?

La majoria dels infants responen bé a les rutines que els ajuden a relaxar-se i a conciliar millor el son: primer el bany, després un massatge amb oli i amb llum suau, a continuació donar el pit amb la llum apagada i, finalment, dormir.

És important que se senti protegit i segur durant l’estona de conciliació del son.

Quan es desperta, s’ha d’anar molt amb compte de no estimular-lo perquè no s’espavili.

Cal evitar que arribi molt cansat al son. Molts pares que tenen problemes amb el son dels seus fills pensen, erròniament, que si fan que els seus fills no dormin molt durant el dia, això farà que arribin més cansats a la nit i dormiran així millor. És just al contrari: tenen més problemes per conciliar-lo i és de pitjor qualitat, més superficial i inquiet.

Si us ve de gust, dormiu amb ell o a prop d’ell. Així, si es desperta a la nit, podeu atendre’l abans que es desvetli. No obstant això, si el son és inquiet però no s’arriba a despertar, val més no tocar-lo ni estimular-lo per tal de que no l’acabeu de despertar.

Si aquest fet fa que tu no puguis descansar bé, tal vegada podríeu fer torns amb la teva parella per estar-ne pendents i així dormiu tan bé com sigui possible. Descansau durant el dia i cuidau-vos. La criança és una correguda de fons i les etapes del son inquiet poden ser més o menys llargues. Descansau tant com pugueu. El son llarg i sense interrupcions del vostre fill és cada dia més a prop.

Amb la col·laboració de PequePáginas

stats