Balears 04/01/2017

Neix el Col·lectiu Aurora Picornell, amb la missió de recuperar la memòria obrera i feminista

L'entitat programa una quinzena d'activitats fins al març i ja té preparades set publicacions

Jaume Vinyas
2 min
Josep Quetgals i Conxa Calafat, durant la presentació, aquest dimecres, del Col·lectiu Aurora Picornell

PalmaEl Col·lectiu Aurora Picornell s'ha presentat aquest dimecres a Palma amb la finalitat, segons els seus impulsors, de "conèixer i difondre les tradicions i la memòria dels moviments obrer, feminista i popular, en tots els temps i circumstàncies, però especialment a les Illes Balears".

"El col·lectiu neix per fer lluita ideològica. Per dir-ho sense dramatúrgia, per fer activisme ideològic", ha matisat Josep Quetglas, qui ha actuat com a portaveu durant la presentació. "La classe obrera està derrotada. Si no ho acceptam, la derrota serà encara més àmplia", hi ha afegit.

En aquest sentit, el col·lectiu intentarà recuperar la memòria obrera des d'un punt de vista crític. "El primer personatge contra el qual hem de dirigir la nostra crítica és la nostra pròpia tradició. Quins han estat els nostres errors per haver arribat a aquesta derrota? Quan és que va començar la derrota?", s'ha demanat Quetglas.

Per arreglar aquesta situació, el col·lectiu ja té organitzades una quinzena de xerrades fins al març en què s'abordaran temàtiques com el paper del feminisme a la Revolució Russa, la història del moviment obrer als Estats Units o les repercussions dels tractats de lliure comerç TTIP i CETA. S'han programat, a més, monogràfics sobre autors com Walter Benjamin o Antonio Gramsci i presentacions de llibres com 'Menorquins als camps d'extermini', de Josep Portella.

Projeccions de pel·lícules i documentals també es troben al 'full de ruta' del col·lectiu, que, a més, ja ha iniciat una activitat editorial. El primer títol té a veure justament amb el personatge que homenatgen. 'Aurora Picornell. Escrits 1928-36' ja es troba a les llibreries. "El nom de la nostra associació és un homenatge i sobretot representa el nostre compromís per promoure una cultura crítica, compromesa i útil per transformar la societat en què vivim i construir una societat igualitària", ha indicat Quetglas. En aquest sentit, la primera activitat del col·lectiu serà un homenatge a Picornell i les roges del Molinar, aquest dijous, a la Creu de Porreres, en el 80è aniversari de la seva execució a mans dels feixistes.

stats