FESTES DE SANT ANTONI
Balears 13/01/2017

La música santantoniana de Manacor té els seus herois

El patronat ret homenatge a Toni 'Boveret', un dels il·lustres sonadors

M. Barceló
2 min
A dalt, Toni Boveret envoltat pels   sonadors; a baix, tocant vora el seu pare i, a la dreta, a l’homenantge de dilluns.

ManacorSant Antoni seria una festa morta sense música. Els sonadors, per tant, en són un dels pilars perquè hi bullin les millors notes. El Patronat de Sant Antoni de Manacor acaba d’honorar un dels seus sonadors més il·lustres: Toni Riera Mayol Boveret, que dilluns passat, en la presentació del programa de Sant Antoni, rebé la tercera insígnia d’or que entrega l’entitat. Té 84 anys i se’l veu ben falaguer preparant el fogueró familiar que cremarà aquest dilluns al barri de sa Torre. Començà tocant la guitarra, però un accident laboral en què perdé un dit fent de fuster aconsellà que passàs al guitarró.

Toni Boveret va pertànyer al grup de sonadors que acompanya sant Antoni i els dimonis des de 1988 i hi tocà durant 24 anys. La vena festiva li ve de la família. El seu pare, Mateu Boveret, deixà de ser sonador quan tenia 83 anys i després de més de 60 d’acompanyament a la festa. Ell n’agafà el relleu.

De memòria fresca, sempre somrient, desprèn una energia de mil dimonis. Recorda els temps d’assajos al complex Jordi des Racó, “quan érem pocs”, i el temps en què els sonadors sortien tres pics a l’any: “El dissabte de Sant Antoni, el dia de la festa i per Sant Sebastià. Ara només surten dues vegades”. Entre els seus personatges inoblidables, una de les trones és per a Mateu Galmés, l’artífex de la resurrecció de Sant Antoni a Manacor els anys 80. El ben recordat religiós havia acumulat experiència festiva en la seva estada rectoral a Artà, bressol santantonià del Llevant.

Toni Boveret, des de la seva humilitat, diu que no es mereix el reconeixement, però el patronat ha volgut premiar-li la constància i la dedicació a la festa. Ara, retirat del passacarrers musical, gaudeix d’una bona salut i de la família, amb tres filles i un fill i sis néts. Arrere conserva el goig d’haver estat un inquiet excursionista, “retirat per una patinadeta al torrent de Pareis quan tenia 78 anys”, i un dinàmic activista cultural amb l’Agrupació de sa Torre i de grups de ball de bot... A tots els llocs per on ha passat ha deixat una petjada d’home bo, alegre i fervent devot de sant Antoni.

Toni Boveret és el tercer manacorí que rep la insígnia d’or, després d’Antoni Joan Aleix, el baciner vell, i Bernat Servera de s’Hort, membre fundador del patronat, que ara presideix Antoni Gomila.

stats