Balears 11/12/2017

March reclama a Madrid un pacte educatiu estatal a la balear

També demana una acció clara en la regulació i el finançament de l'educació de 0 a 3 anys

Martí Gelabert
2 min
El conseller d'educació, Martí March, i el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, al Senat

PalmaEl conseller d'Educació i Universitat, Martí March, ha demanat a Madrid un pacte educatiu estatal a la balear. March ha intervingut en la ponència del Senat sobre el Pacte educatiu a l'Estat. En el seu discurs, ha defensat el procediment que s'havia fet a les Illes, un document elaborat per la comunitat educativa que ha passat pel Consell Escolar abans d'arribar al Parlament.

March també creu que és imprescindible incloure dins el Pacte educatiu estatal una modificació de la Conferència Sectorial d'Educació, "que hauria de ser un organisme amb un esperit i una regulació federals", segons que ha apuntat. A més, s'han de repensar els programes de cooperació territorial i delimitar els que corresponen a la llei educativa general i a les comunitats. En aquest sentit, ha remarcat clarament que "les autonomies també som Estat".

Per una altra banda, el conseller ha fet un repàs dels reptes als quals hauria de respondre aquest pacte educatiu: la inestabilitat actual causada pel canvi de lleis constant és un dels eixos que s'han de treballar, juntament amb la millora dels resultats acadèmics. De fet, ha apuntat que "tenim currículums que no responen a les necessitats actuals" i que haurien d'enfocar-se en l'assoliment de competències vertebradores del procés d'ensenyament i d'aprenentatge.

Així mateix, ha reafirmat les intencions del Govern d'impulsar centres integrats de primària i secundària i de millorar la formació inicial i permanent dels docents. A més, creu que és necessari instaurar la carrera docent i l'estatut del professorat.

La llengua a les aules i l'educació de 0 a 3 anys

"Volem estudiants que parlin no tan sols català i castellà sinó com més llengües millor", ha expressat el conseller. Ha remarcat que, a les Balears, un dels objectius és educar per a una societat plurilingüe.

Pel que fa a la LOMQE, ha subratllat la necessitat de canvis. "A hores d'ara ja s'han hagut d'afrontar les revàlides i els problemes generats per la instauració del PMAR", ha recordat.

March ha reclamat, també, una acció clara del govern central en la regulació i el finançament de l'educació de 0 a 3 anys, i ha proposat d'optar per la universalització progressiva de l'educació fins als 18 anys.

stats