Balears 24/11/2016

El català guanya la partida al castellà i a l'anglès a ESO

Gairebé un 60% de l'alumnat es titula als 16 anys, edat teòrica de finalització de l'etapa

Martí Gelabert
2 min
PROVES CENTRALITZADES  Amb la llei Wert, l'Estat farà les proves per avaluar les competències bàsiques a quart d'ESO i també la selectivitat.

PalmaEl percentatge d'aprovats en llengua catalana en acabar l'ESO és més alt que els d'anglès o castellà. Així ho detalla l'informe d'indicadors de resultats acadèmics del curs 2015/16 que ha elaborat l'Institut de d'Avaluació i Qualitat del Sistema Educatiu (IAQSE). En concret, el percentatge d'aprovats en llengua catalana el curs passat va ser del 86,9%. En el cas de la castellana, la xifra se situa en el 86,5% i en el de l'anglesa, en el 86,4%.

Unes dades molt ajustades i que reverteixen una tendència dels últims anys, en què l'anglès es va arribar a situar al capdavant. Ara bé, una tendència que sí que ha estat progressiva és l'augment dels aprovats, amb una crescuda de fins a gairebé sis punts percentuals en el cas del català des de 2010.

Les diferències entre els aprovats a primer i a quart d'ESO són notables. A mesura que avancen els cursos hi ha un increment d'èxit en totes les matèries lingüístiques.

Les matemàtiques fluixegen

Només el 82,6% d'alumnes de 4t d'ESO va aprovar matemàtiques el curs 2015/16. Les dades de 2n d'ESO són més preocupants: el 17,9% suspèn. Aquestes dades disten de manera notòria amb les d'altres assignatures, com per exemple ciències de la naturalesa, biologia i geologia, i física i química. Pel que fa a ciències socials, geografia i història, també hi ha diferència respecte de les matemàtiques. A 4t d'ESO aproven el 87,5% dels estudiants.

Amb relació a la promoció, el 69,4% dels alumnes balears de 1r d'ESO passen a 2n curs sense cap assignatura suspesa. Un 8,6% dels estudiants passen de curs després d'haver suspès tres o més assignatures. Una xifra que augmenta en el cas dels al·lots, que se situa en el 10,5% (és el 6,5% per a les al·lotes). Pel que fa a la titulació, un 59,7% de l'alumnat es titula als 16 anys (l'edat teòrica de finalització de l'etapa) i un 25,6% amb més de 16.

stats