EDUCACIÓ
Balears 17/12/2016

El Govern rectifica i diu que pagarà la paga extra als docents el 2017

Pilar Costa assegurà que s’acabarà d’abonar el 2018 i els sindicats denunciaren que no era el pactat

Martí Gelabert
2 min
El Govern i    els sindicats tenien pactat que es retornaria la paga extra de Nadal, en la seva totalitat, el gener de 2017. Però ara no sembla així.

PalmaConflicte amb la paga extra de Nadal de 2012 que encara es deu als funcionaris docents. Fa una setmana, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern, la consellera de Presidència, Pilar Costa, assegurà que els docents cobrarien la paga extra completa el gener de 2018. Aquest fet suposaria, segons denuncia el la Federació d’Ensenyament del sindicat UOB, incomplir l’acord de govern de 18 de desembre de 2015, que estipula que s’ha d’abonar la quantitat pendent, com a molt tard, el gener.

Els funcionaris de la pública ja van cobrar un 12,5% pendent el juny de 2016, mentre que els professors de l’escola concertada ho faran en la nòmina d’aquest mes. Ara mateix quedaria per pagar-ne un 37,5%, que s’hauria d’abonar el gener de 2016, ja que es va arribar a un acord a la Mesa General de l’àrea pública per fer permutes amb la paga de Nadal a canvi dels sexennis. És a dir, segons aquest acord, un altre 12,5% pendent de 2016 passava al 2017, i se sumaria al 25% que s’havia d’abonar el gener de 2017.

Però les paraules de Costa han fet palesa una altra realitat. Aquest desembre es pagaria un 12,5%, el gener de 2017 un 25% i el gener de 2018 aquest 12,5% restant, negociat a canvi dels sexennis. És a dir, s’incompliria, així, aquest acord. Per aquest mateix motiu, des de la UOB denuncien que l’Acord Marc en matèria educativa -que el Govern va signar el setembre de 2015 amb els sindicats CCOO, ANPE i STEI- ja establia que la quantitat pendent s’havia d’abonar dins el curs 2015/16. Fet que, per cert, es va incomplir. A la Mesa Sectorial del 20 de novembre es va canviar el condicionat per “dins de l’any 2016”. L’acord de Govern esmentat ho ratificava.

Accions legals

Si s’haguessin confirmat les paraules de Costa, la UOB assegura que “ens reservam el dret a emprendre les accions legals que considerem oportunes”. Per aquest motiu, insten el Govern a rectificar i que expliqui les paraules de Costa. És a dir, si va ser un malentès de la consellera o, realment, serà una acció del Govern. “Esperam que la rectificació, per part del Govern, arribi amb la màxima rapidesa per tal d’esvair el malestar que han provocat les paraules de la portaveu i donar tranquil·litat al col·lectiu docent”, conclou el comunicat, a través del qual la UOB ha expressat la denúncia.

Fonts del Govern asseguren a l’ARA Balears que l’acord es manté. És a dir, el gener es pagarà el 37,5% de la paga extra de Nadal de 2012. A més, asseguren que la UOB “estava informada” i, des de Personal Docent, se’ls va assegurar que hi hauria una rectificació. Altres actors sindicals han estat pendents dels moviments del Govern, ja que, si s’hagués incomplert l’acord, consideren que hi hauria prou arguments per reclamar els drets prèviament guanyats.

D’altra banda, des de la UOB recorden que no signaren l’Acord Marc per “magre i esquifit”, i denuncien els canvis en l’acord sobre la paga extra. Tot i això, l’Acord Marc és el full de ruta entre el Govern i els docents per retre comptes de les actuacions i compromisos de la Conselleria d’Educació.

stats