Balears 09/08/2017

El GOB demana a la Fiscalia que investigui l'abocament d'escòries durant les obres del Port de Palma

El Consell de Mallorca va paralitzar l'enviament del material el passat mes de juny

Ara Balears
1 min
Plàstics a les platges de Palma fruit de l'abocament.

PalmaEl GOB ha demanat aquest dimecres a la Fiscalia que investigui l'abocament a la mar, per part d'Autoritat Portuària, d'escòries procedents de Tirme per les obres d'ampliació del Port de Palma. El fet de llançar-les directament a l'aigua representa, pel grup ecologista, "un greu risc sobre els ecosistemes i la salut humana", motiu pel qual, el passat mes de juny, el Consell de Mallorca va ordenar paralitzar l'enviament del material a les obres.

Les escòries continuen sense arribar des de llavors, però des del GOB alerten que "el material encara és a l'aigua i no tenim cap garantia respecte del material ja abocat", especialment per tot el referent a metalls pesants i, a més, asseguren que tot i que "l'efecte més visible" de l'abocament "és la presència persistent de plàstics mig cremats a les platges properes", aquesta no és la conseqüència que més els preocupa.

L'abocament podria suposar un delicte ambiental i el col·lectiu ecologista denuncia que el projecte no disposi d'una declaració d'impacte ambiental i que, a més, no hi ha constància que s'hagi analitzat el material ja abocat, unes escòries que, si bé no són tòxiques, el GOB assegura que contenen plàstics mal cremats i que, a més, poden contenir metalls pesants.

El Consell va assegurar en el seu moment que els plàstics trobats a les platges no podien procedir de les escòries, però qüestionava que es permetés llançar escòries directament a l'aigua i, aplicant el principi de precaució, va decidir ordenar a Tirme la paralització de l'enviament, una directriu que encara es manté.

stats