El Consell paralitza l'enviament d'escòries a les obres d'ampliació del port de Palma

La institució insular demana que una autoritat competent en medi ambient es posicioni sobre l'impacte ambiental de l'obra

El Consell de Mallorca ha demanat a Tirme que paralitzi l'enviament d'escòries que fins ara efectuava cap al port de Palma per utilitzar-les en les obres d'ampliació. Després de la denúncia del col·lectiu Mallorca Blue, en què asseguraven que s'estaven abocant cendres tòxiques directament a l'aigua, la institució insular hi ha posat el fre "per prudència".

La consellera insular de Medi Ambient, Sandra Espeja, assegura que "en cap cas" es tracta de cendres tòxiques, sinó que són escòries tractades a Tirme i que no contenen plàstics. Es tracta d'un producte que s'origina amb la reutilització de la fracció mineral del que queda després de la incineració.

Ni la Conselleria de Medi Ambient ni el Consell no havien de donar el vistiplau a l'obra, però, després de la denúncia (i sobretot després de veure que les escòries s'estaven llançant directament a la mar, tot i disposar de les mesures de seguretat necessàries), varen demanar informació a Autoritat Portuària.

El Consell no té constància oficial de si el projecte té un informe d'impacte ambiental. És per això que el Govern està estudiant si Ports de l'Estat gaudeix d'algun tipus d'exoneració en aquest sentit, mentre que el Consell ha decidit demanar a Tirme que aturi l'enviament d'escòries "fins que s'hi posicioni una autoritat competent, com pot ser la Comissió Balear de Medi Ambient o el Ministeri". El GOB ja va demanar la retirada i la paralització dels abocaments aquest dilluns.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF