Publicitat
Publicitat

DIA DE LA SALUT I SEGURETAT EN EL TREBALL

Fer feina en precari augmenta els accidents

Els sindicats denuncien que alguns treballadors no agafen baixes per por de perdre la feina

Balears va registrar l’any 2013 un total de 13.404 accidents laborals, cosa que significa que va superar la taxa dels 4.000 per cada 100.000 treballadors i se situa al capdavant d’aquest trist registre.

Per aquest motiu, ahir, Dia de la lluita contra la sinistralitat laboral, els principals sindicats demanaren al Govern “un pla efectiu de xoc amb dotació i competències”, perquè les dades de l’any passat registren una remuntada amb 800 accidents més que el 2012, i rompen una sèrie de 6 anys de davallades.

“De totes maneres, en opinió dels responsables de Salut Laboral d’UGT i Comissions Obreres, no és casualitat que les Illes n’encapçalin l’índex estatal. “La major part dels contractes que se signen va de 7 dies a 6 mesos. Amb aquesta temporalitat, com es pot formar i informar dels perills i de les mesures de precaució a la feina?”, es demanava Francesc Mulet, d’UGT.

Baixa detecció de malalties

A l’alt índex de sinistralitat cal afegir-hi una baixa capacitat de detectar malalties professionals. Els motius, en opinió del tècnic en salut laboral d’UGT Jaume Bergas, és que “per començar la malaltia o el sinistre no arriba a les mutualitats en molts casos, sinó que es deriva per part de l’empresari a la sanitat pública i, per tant, entre tots pagam els costos d’aquesta atenció que haurien d’assumir les mútues”.

La raó d’aquesta derivació és “perquè no pugi l’índex de sinistralitat de l’empresa afectada i així no es generin sospites a Inspecció de Treball. A més, hi ha gent que pateix malalties que no es posa de baixa per por de perdre la feina o que lluita per aconseguir una alta abans d’hora”, va dir Bergas, per qui “el neoliberalisme, el culte absolut al benefici sobre qualsevol altra cosa, està fent pagar un alt preu a la salut dels treballadors. Les mútues volen guanyar més i no fan res per evitar derivacions a la Seguretat Social, i els empresaris tampoc”, sentencià.

L’especial configuració del sector productiu de les Illes Balears, encarat cap als serveis i el turisme, provoca que sigui aquest un dels col·lectius diana a l’hora de difondre formació sobre salut laboral. Dels més de 13.400 accidents laborals succeïts a Balears l’any passat, més de 9.000 ho foren en el sector serveis.

El fet que sobta més és que cada any Balears lideri la llista de sinistralitat laboral a l’Estat -en proporció al nombre de treballadors donats d’alta a la Seguretat Social-, per davant de territoris amb indústries pesants, extractives o transformadores amb -a priori- més risc de patir sinistres.

En opinió de Rogelio Marín, de Comissions Obreres, “és per preocupar-se, perquè en plena davallada de la població activa estan pujant els accidents laborals. No hi ha un pla de formació als treballdors i manca control de la situació. Hem traslladat una vegada i una altra la nostra opinió al Govern, que no acaba d’enfrontar-se a la realitat”.

L’Executiu ha basat la seva resposta a les dades de l’alta sinistralitat, que ja va avançar l’ARA Balears fa 10 dies, a dir que “s’ha reduït l’accidentalitat durant aquesta legislatura”, en paraules del director general de Treball, Onofre Ferrer. Ahir mateix, el conseller d’Economia, Joaquín García, assegurà que “és un tema que ens preocupa i estam elaborant un pla d’actuació que pretén reduir la xifra d’accidents”.

L’índex d’incidència de l’accidentalitat laboral a Balears queda per damunt dels 4.000 sinistres per cada 100.000 treballadors, molt per sobre de les comunitats que li van per darrere, com Astúries (3.490), Canàries (3.373) i Castella-la Manxa (3.434), i molt més enfora encara de la mitjana estatal, que queda en els 2.869 accidents per cada 100.000 treballadors que fan feina. Per primera vegada des de 2007, els casos pugen un 4,7% respecte de l’any anterior i acaben amb un període de sis anys consecutius de davallada dels accidents.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF