Balears 26/05/2016

Experts assenyalen la necessitat de canviar el marc normatiu energètic

La urgent i imprescindible transició energètica cap a un model més "net", travada a causa de la complexitat legislativa, asseguren

ARA Balears
2 min
El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha posat amb la resta d'autoritats i experts participants a les jornades.

PalmaLa complexitat i l'absurditat del marc normatiu energètic ha estat el principal focus d'anàlisis de la primera sessió de les jornades "energies renovables, territori i paisatge: reptes i alternatives", organitzades pel Consell de Mallorca i el Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB). La consellera insular de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, ha destacat que "ens trobam en un moment de transició energètica, fruit de la necessitat de trobar un nou model de producció sostenible que permeti l'accés a l'energia a un nombre més gran de persones i limiti, a la vegada, la dependència dels combustibles fòssils, especialment del petroli".

El marc normatiu actual ha estat assenyalat pels experts que han participat en la sessió d'aquest dijous com el principal responsable de l'estancament en la implantació de les energies renovables a l'Estat. En aquest sentit, el professor de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Sergi Saladié, ha assenyalat que "el mercat de les renovables comet els mateixos errors que el model energètic tradicional, perquè està centralitzat en poques empreses i consumeix molt de territori". El canvi a un sistema just i eficaç, ha afegit, és possible i es podria implantar d'una manera ràpida. En aquest sentit, ha posat com a exemple algunes iniciatives que s'han duit a terme a Dinamarca, Alemanya i, fins i tot, alguna iniciativa local a l'estat espanyol.

L'especialista en Dret Ambiental, Ordenació del Territori i Urbanisme, José Manuel Gómez, ha coincidit a assenyalar la "complexitat i dispersió" del marc normatiu com a factor desencoratjador de la implantació de renovables.

Les jornades continuen aquest divendres amb tres intervencions més. El doctor en Arquitectura, Luis Velasco, dissertarà sobre l'edificació i les energies renovables; el professor de la UIB, Jaume Socías Llull, explicarà els projectes d'instal·lació de parcs solars. Finalment, la doctora en Disseny Ambiental i professora de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, Mireia Boya, parlarà sobre les bones pràctiques de Catalunya en matèria d'estratègies d'integració paisatgística.

La segona jornada es farà aquest divendres a partir de les 16 hores a la seu del COAIB.

stats