Publicitat
Publicitat

PRODUCTES TÒXICS

En defensa de les ‘víctimes’ dels bancs

L’associació de perjudicats ha posat 40 demandes a Mallorca i ha recuperat 9 milions en tot l’Estat

La plataforma que defensa els afectats per les preferents i altres productes tòxics bancaris, Apdef, té en marxa quaranta procediments judicials a Mallorca contra diferents entitats bancàries. Ho confirmà ahir el president de la plataforma, l’advocat Francesc Garcia Rafanell, en la presentació de l’associació a Inca.

L’Apdef du a terme avui una altra reunió informativa oberta a tothom a les 18.30 h a l’hotel Palas Atenea de Palma. De moment, encara no s’ha finalitzat cap cas a l’illa, però arreu de l’Estat l’associació ja ha aconseguit recuperar 9 milions d’euros derivats d’aquests productes tòxics.

Aquests doblers corresponen als 200 procediments judicials acabats. “Els hem guanyat tots menys vuit, que estan en procés d’apel·lació”, confirmà ahir Garcia. Actualment, la plataforma té 1.300 demandes en marxa que suposen devers 50 milions d’euros.

L’Associació per la defensa dels perjudicats d’entitats financeres funciona des de fa un any i mig i està implantada arreu de l’Estat. La majoria de les denúncies que els afectats interposen es deuen a les participacions preferents. També tracten casos d’altres productes tòxics bancaris, com les clàusules sòl.

Segons informà ahir Garcia, les entitats que han rebut més denúncies són Bankia i Caixa Catalunya. “La demanda és l’única manera de cobrar”, digué Garcia. L’entitat presenta demandes individuals i la probabilitat que es doni la raó als perjudicats augmenta a mesura que es guanyen casos. Això es deu que es crea jurisprudència. “Els jutges estan homologant la seva manera d’actuar”, destacà l’advocat.

Un any i mig contra els bancs

Des que va néixer fa un any i mig a Barcelona, l’entitat s’ha estès a pràcticament totes les províncies de l’Estat. El seu funcionament es basa en la col·laboració amb bufets d’advocats a totes les ciutats on actua. Aquests missers són els que s’ocupen de les demandes que els afectats interposen a través d’ells. També es rep l’assessorament de cinc despatxos d’advocats que han treballat en la tramitació d’aquests procediments judicials. En aquests moments, l’Apdef disposa de més de 2.000 socis, que han pagat una quota simbòlica de 5 euros.

Segons explicà ahir Garcia, l’entitat va néixer per iniciativa d’un dels col·legues advocats, afectat per una preferent, que va interposar una denúncia contra Bankia. “Vam pensar que s’havia de crear una associació per ajudar la gent, amb unes normes d’actuació”, va explicar el misser. Està previst que en els propers mesos l’associació ja sigui present a totes les capitals de províncies de l’Estat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF