TRIBUNALS

La defensa de la infanta demana la seva lliure absolució en el cas Nóos

L'advocat Pau Molins demana una sanció per a Manos Limpias per "gravíssima temeritat, abús de dret i mala fe processal"

La lliure absolució per la seva representada és el que ha demanat l'advocat de la infanta Cristina de Borbó i Grècia, Pau Molins, en el judici del cas Nóos. L'advocat ha mostrat el profund desacord amb les conclusions definitives de l'acusació popular Manos Limpias. L'acusació continua demanant 8 anys de presó a la infanta com a cooperadora necessària a títol lucratiu dels delictes pels quals acusen el seu marit, Iñaki Urdangarin.

El misser ha qualificat l'acusació de Manos Limpias com a "gravíssima temeritat, abús de dret i mala fe processal". Segons l'advocat de la infanta, el sindicat manté una obsessió contra Cristina de Borbó i "la prova ha desacreditat per complet l'acusació de Manos Limpias".

D'acord amb l' article 247 de la Llei d'enjudiciament civil, ha demanat la imposició d'una sanció econòmica per "abús de dret". Multa que, segons l'advocat, ja se li ha imposat en altres ocasions, que pot ser entre 180 i 6.000 euros, a més de l'expressa condemna en costes.

Molins ha sol·licitat una sentència absolutòria per a la seva representada i que "es restableixi la justícia per a Cristina de Borbó".

Iñaki Urdangarin i Diego Torres reclamen també l'absolució

Tant l'advocat d' Iñaki Urdangarin com el de Diego Torres han demanat també la lliure absolució per als seus clients. La Fiscalia demana 19 anys i mig de presó per a Urdangarin i 16 anys i mig per a Torres. Segons el fiscal, són autors de delictes de tràfic d'influències, malversació, prevaricació, frau, estafa, falsedat, delictes contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals. També Manos Limpias els acusa i sol·licita per a ells 26 anys i mig; i 22 anys i mig respectivament.

El Ministeri Fiscal els assegué a tots dos a la banqueta per beneficiar-se a través de l'Institut Nóos de doblers que provenien del Govern balear i de la Generalitat valenciana. El misser d'Urdangarin, Mario Pascual Vives, ha recordat que el seu representat pagà 1,2 milions d'euros pels danys que pogué ocasionar.  

La representació dels acusats ha demanat una sentència absolutòria i amb tots els procediments favorables. L'advocat de Torres, Manuel González Peeters, també ho ha sol·licitat de la dona de Torres, Ana María Tejeiro, que s'ocupava dels recursos humans de l'Institut Nóos. 

Els canvis de l'escrit de conclusions definitives de la Fiscalia

El Ministeri Fiscal ha rectificat aquest dilluns lleument el seu escrit de conclusions definitives. Ha detectat un error aritmètic en la qualificació de les penes pel que fa al delicte de malversació de cabals públics. Però, així i tot, el còmput en general no es modifica. Únicament hi ha canvis per l'acusada Mercedes Coghen: si divendres la Fiscalia demanava per a ella 4 anys i 6 mesos pel delicte de malversació i cabals públics; ara sol·licita 5 anys i 3 mesos de presó per a l'acusada. Pel que fa al delicte de frau a l'Administració pel qual també és acusada Coghen, queda igual, en 1 any de presó substituïble per un multa econòmica a pagar durant 24 mesos, 6 euros al dia.

Manos Limpias, per part seva, també s'ha adherit als canvis de la Fiscalia i ha apujat la pena per a Coghen. L'advocat de l'acusada ha formulat protesta. La modificació, l'ha qualificada "d'inèdita i insòlita". Segons el misser, no estan previstes en la llei les modificacions en aquest moment processal. De fet, molts dels advocats s'han oposats a la rectificació que ha introduït avui el fiscal anticorrupció, Pedro Horrach, però, la Sala ha desestimat les al·legacionsEls canvis afecten també la inhabilitació que demana el Fiscal pels acusats. 

La magistrada-presidenta, Samantha Romero, ha afirmat que es tracta d'un error material en el càlcul de les penes a imposar que ha de ser compensat i, per tant, desestimen les al·legacions de les defenses. Tant els advocats dels acusats vinculats a la trama valenciana com l'advocat de Diego Torres i Ana Maria Tejeiro han formulat protesta.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF