TRIBUNALS

CAS NÓOS

Iñaki Urdangarin i Diego Torres s'embutxacaren 4,48 milions d'euros en tres anys

Hisenda reclama al marit de la infanta Cristina 326.925 euros per les quotes defraudades de l'IRPF 

El marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, i el seu soci Diego Torres guanyaren un total del 4,48 milions d'euros entre 2006 i 2008. Els dirigents de l'Institut Nóos s'endugueren un 43% i un 58%, respectivament. Urdangarin  s'embutxacà 1,8 milions d'euros i Torres, 2,7 milions d'euros durant aquests anys.

D'altra banda, Hisenda reclama a Iñaki Urdangarin 174.575 euros per l'IRPF de l'any 2007 i 152.350 per l'impost de l'any 2008, quotes defraudades que han minvat pel descompte del 5% a la base imponible per activitats econòmiques no determinades, que han previst. Urdangarin deuria així 326.925 euros a l'Agència Tributària. I al seu soci, Diego Torres, li'n demamen una mica més: 380.772 euros.

Un dels pèrits de l'Agència Tributària ha desglossat avui el conglomerat d'empreses vinculades a Torres i Urdangarin: una única relació econòmica i dues persones físiques, ha apuntat l'experta. Hisenda distingeix entre societats de primer nivell, que realment sí que tenien activitat, tenien ingressos i despeses de tercers; i societats de segon nivell, en les quals detectaren més aviat despeses personals, els ingressos de les quals pertanyien a les societats de primer nivell. Per tant, Urdangarin i Torres facturaven a través de les primeres i es repartien els beneficis en les segones, en les quals es trobava, per exemple, Aizoon, entitat que Urdangarin comparteix amb la seva esposa, Cristina de Borbó .

Així i tot, la inspectora d'Hisenda ha remarcat que detectaren un canvi de criteri en el repartiment de beneficis, que curiosament coincidí amb les indicacions de la Casa Reial per tal que Urdangarin s'allunyàs d'aquestes activitats econòmiques. Però l'home de la infanta Cristina continuà treballant amb el seu soci Diego Torres, tot i que es repartiren la cartera de clients.

Per contra, el pèrit  proposat per la representació processal de Diego Torres assegura que els fòrums d'esport i turisme organitzats a València i Balears feren perdre doblers a l'Institut Nóos.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF