El correbou de Fornalutx i les festes amb cavalls de Menorca, blindats

Podem i MÉS admeten que han hagut de cedir davant la insistència del PSIB

El correbou de Fornalutx té assegurada la continuïtat després de l'estira-i-arronsa que han mantingut els partits del Pacte durant la redacció del projecte de llei de benestar animal, que finalment adoptarà el nom de "llei de regulació de les corregudes de toros a les Balears". MÉS i Podem han admès aquest dijous que s'han vist obligats a cedir davant la insistència del PSIB a mantenir una "festa d'especial tradició", segons ha dit el diputat Damià Borràs.

Amb tot, els fornalutxencs ja no podran matar el bou i repartir-ne la carn, com s'havia fet fins ara. A més, un informe veterinari haurà d'avalar cada any que l'animal no ha patit durant la festa. "Volíem anar més lluny, però hem fet una passa de gegant per estalviar el patiment", ha dit el diputat de Podem Carlos Saura. "Negociar una llei suposa consensuar. Hem arribat a aquest punt", ha afegit la diputada de MÉS per Mallorca Margalida Capellà.

Els diputats han volgut deixar clar que el cas de Fornalutx serà una excepció i han introduït una disposició addicional que prohibeix "noves festes populars amb animals creades ni recuperades". A banda, es prohibeixen els circs amb animals salvatges i el tir de colomí i de guàtlera. "A partir d'ara, qui vulgui maltractar o fer escarni d'un animal s'haurà de comprar un peluix", ha indicat Capellà. En aquest sentit, el Govern elaborarà un llistat de festes tradicionals amb animals. Les que en quedin fora ja no hi podran ser incloses.

Sant Joan, fora de dubte

El projecte de llei introdueix també una excepció que permetrà que es mantinguin les festes amb cavalls de Menorca. Així, per primera vegada, s'estableix una distinció entre espectacles amb animals domats i salvatges. En aquesta primera categoria, s'hi inclouen celebracions tan sentides com Sant Joan que, d'aquesta manera, evitaran el tràmit dels informes veterinaris.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF