ECONOMIA
Balears 16/12/2015

La construcció ja supera un 44% el nombre de projectes del 2014

El sector té la taxa d'atur més baixa (7.959 persones) des que hi ha l'actual registre d'activitats empresarials

Jaume Perelló
2 min
La construcció és el sector més dinàmic de l'economia balear, a falta d'alternatives.

PalmaMentre que en el debat polític surt de manera recurrent l'expressió “canvi de model econòmic” o replantejament del model productiu, la realitat, de moment, es manté fidel a la tradició dels darrers 50 anys. La construcció torna a la càrrega, amb un increment del 3,4% del valor afegit generat el tercer trimestre de 2015 respecte del mateix període de 2014, amb més contractes, més licitacions i augments que en alguns paràmetres són de dos dígits.

Segons els darrers registres, només 7.959 persones del sector de la construcció es troben a l'atur, “la xifra més baixa des que s’aplica l’actual classificació d’activitats CNAE-2009”, segons assenyalen els tècnics de la Direcció General d'Economia en el seu recull 'El moment econòmic' del mes de desembre. I és que en les dades d'afiliació a la Seguretat Social del mes de novembre es va produir una pujada del 12,4% de les altes en el sector, xifra semblant a l’augment dels nous contractes signats (9,7%).

Sens cap dubte, la construcció s'ha vist beneficiada directament per les excel·lents temporades turístiques, que han disparat les reformes dels hotels, i també el dinamisme econòmic dels particulars, ajudats per una certa desregulació pel que fa a les darreres normatives aprovades pel PP durant la legislatura passada, que des de diferents lleis varen rebaixar les exigències i varen fomentar l'excepcionalitat.

Les dades del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears són prou eloqüents, ja que al llarg dels tres primers trimestres de 2015 s'ha visat un 44,1% més de projectes que en els mateixos mesos del 2014. A més, s’incrementa la magnitud dels projectes, ja que són superiors els augments en pressupost (76,3%) i en metres quadrats (64,6%).

La licitació oficial també s'ha vist estimulada si es compara amb l'any anterior, i al setembre s’acostava als 220 milions d’euros, la qual cosa representa una variació d’un 59,2%, que s’aconsegueix gràcies a l’augment de l’edificació (53,4%) i al de l’enginyeria civil (61,3%).

Les transmissions d’habitatges experimenten igualment un increment sostingut, que els primers 10 mesos de l'any ja era del 14,3% sobre 2014. “Aquest fet pressiona a l’alça el mercat immobiliari i els preus dels habitatges pugen a les Illes Balears un 8,4% interanual en el tercer trimestre, que és l’augment més intens de totes les comunitats autònomes”, recorden els analistes de la Direcció General d'Economia.

Les hipoteques creixen inevitablement, ja que ho fa la compravenda d'habitatges, i el 2015 ja acumulen increments superiors al 40% tant en nombre com en import total.

stats