EDUCACIÓ
Balears 15/11/2014

Fer classe amb el paraigua obert

Les primeres barrumbades de la tardor posen al descobert mancances als centres educatius

Mercè Pinya
3 min

PalmaL’estació meteorològica del port de Palma registrà aquest dimarts 46,2 litres per metre quadrat; a Binissalem se’n comptaren 54,2; unes quantitats que posaren en evidència les deficiències de les infraestructures d’alguns centres educatius. És el cas del Centre d’Educació Infantil i Primària de la Soledat, a Palma, on dues aules no poden ser utilitzades a causa de l’aigua que hi entra cada vegada que plou. “Les aules estan inundades i això ja ve de fa dos anys”, afirma Fanny Guasp, una mare de l’escola, que tem per la seguretat dels seus fills.

Enguany es compleixen 80 anys de la construcció d’aquesta escola i, a l’edat de l’edifici, s’hi suma també la manca de manteniment, afirmen des del centre. La pluja ha provocat la caiguda del fals sostre de dues aules de l’escola, que ha quedat amb les bigues al descobert, i els alumnes han hagut de ser reubicats. “Hem hagut d’utilitzar la sala d’anglès i la de psicomotricitat”, explica la directora, Encarna Miró, qui pateix per si elements com la pissarra electrònica es fan malbé si continua el mal temps i mentre no s’arregla la coberta. Els mestres, assegura, es neguen a fer-hi classe, “com és lògic”, apunta.

“Tenim el compromís de paraula que s’arreglarà, però ja no sabem si creure-ho”, comenta. “Cal que es canviï tota la coberta. L’obra grossa és cosa de l’IBISEC i les deficiències més petites, de l’Ajuntament de Palma”, diu la directora.

A la majoria dels centres on aquesta setmana els aiguats han fet mal els equips directius coincideixen a assenyalar la complicació que suposa, a efectes pràctics i quant a resultats, que d’una banda la titularitat dels centres educatius sigui municipal i que, de l’altra, la conservació de les infraestructures educatives sigui competència de la Conselleria d’Educació a través de l’empresa pública IBISEC (Institut d’Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals). “Es passen la pilota d’un a l’altre”, afirma el director del CEIP Antònia Alzina de Lloret, on aquest dimarts el sostre d’un passadís es convertí en una dutxa improvisada i “descomunal”.

En el cas de l’escola de Lloret, l’antiguitat del centre no pogué tenir res a veure amb les greus goteres que, de cop, n’inundaren una part. El centre es va inaugurar l’any 2010 amb part de l’escola de nova creació i una part preexistent reformada. Fou en aquesta ala on l’aigua obligà el director, Miquel Gelabert, a avisar l’Ajuntament i a desallotjar les aules properes a les filtracions d’aigua per seguretat.

“El problema és que com que el Govern dóna la concessió a grans constructores, que són les que poden fer l’oferta més barata, per fer les escoles noves, després són les empreses del poble les que han d’arreglar els bunyols dels altres”, precisa.

Pressupost

L’any electoral ha fet augmentar la partida pressupostària de l’IBISEC per a inversions, que ha passat dels 0 euros de 2013 i 2014 i els 214.000 euros de 2012 als 6.762.873,00 euros per, entre d’altres coses, construir dos nous centres, un a Campos i l’altre a Son Macià (Manacor), a banda d’ampliacions i millores com la supressió de barreres arquitectòniques i l’amiant.

Els centres, a més, es queixen que Educació no té en compte les seves prioritats a l’hora de destinar les partides pressupostàries, fet que condueix a situacions “surrealistes”. És el cas del CEIP Es Molinar, on “ens cridaren fa poc de la Conselleria per dir-nos que el nostre centre ha estat seleccionat per eliminar les barreres arquitectòniques”, explica la cap d’estudis, Marta Miralles. El centre, que té uns 40 anys, aquesta setmana ha hagut de lluitar contra les goteres, que fins i tot han provocat la caiguda del sostre de dues aules. “No necessitam un ascensor, sinó que es faci la reparació integral que fa anys que s’hauria d’haver fet”, afirma.

stats