TRANSFORMACIÓ COMERCIAL
Balears 27/02/2016

Les galeries comercials de la plaça Major, en plena decadència

Cada vegada hi ha menys comerciants i els que hi ha aguanten com poden

Margalida Mateu
3 min
Les galeries comercials de la plaça Major en plena decadència.

PalmaQue el petit comerç del centre de Palma no ha pogut reviscolar després de la crisi no és cosa nova i es fa evident quan hom passeja pels carrers més cèntrics de ciutat. Però, com ha afectat aquest fet a una de les galeries comercials més cèntriques de Palma és una de les majors preocupacions dels comerciants que regenten alguns dels locals de l’emblemàtic centre comercial. Un espai que ha caigut en l’oblit, la decadència i la deixadesa.

El centre començà a caminar a partir de l’any 1973 quan s’inaugurà juntament amb l’aparcament subterrani. 50 anys després, la plaça Major presenta l’aspecte que veiem avui dia. Aquests 50 anys són els que l’Ajuntament de Palma va donar de concessió per a l’aparcament i les galeries comercials.

Quan hi falten tres anys i busques perquè acabi aquesta concessió pública, la majoria de llocs comercials subterranis de la plaça presenten una imatge que de cada vegada és més obsoleta.

Situació

L’estat actual de les galeries comercials és dispar. Alguns dels botiguers s’han jubilat i no han tingut relleu generacional cosa que ha fet que més del 50% dels establiments estiguin, avui en dia, tancats i alguns alres abandonats. “Per què he de fer una inversió per un local si d’aquí a tres anys s’acaba la concessió?”, és un dels arguments que se senten entre els comerciants de la zona. D’altres, en canvi, aguanten perquè tenen poques despeses i poden viure sense grans beneficis. També hi trobam matrimonis que esperen a jubilar-se veient com cada vegada les galeries estan més poc freqüentades, “llevat de l’estiu, en què hi passen molts de turistes, sobretot creueristes, encara que sigui per trobar un bany públic”. Per altra banda, és també un lloc de pas per a la gent que puja dels aparcaments o per als que van a comprar a un dels pocs supermercats que hi ha al centre de Palma que està just a les galeries.

Un altres tipus de comerciants són els que s’interessen per algun dels locals. D’aquests n’hi ha que se’n van perquè el negoci no els funciona i d’altres que decideixen emprendre. És el cas dels llogaters del bar del centre comercial, de la botiga eròtica o del centre de tatuatges, que s’han sentit atrets pel baix preu dels locals en un dels llocs més cèntrics de Palma. Els lloguers poden oscil·lar entre els 500 i 1.000 euros per local, amb una diferència abismal amb els espais de sobre de la plaça i els voltants. D’altres, com ara el matrimoni que regenta una botiga de souvenir, esperen jubilar-se a les galeries i mentrestant, com que no paguen un lloguer molt alt, poden anar tirant.

Tradicionalment aquest era un centre comercial de referència a Palma: hi havia moltes botigues dedicades a la pell. Ara, però “amb prou feines en queda una o dues”. La majoria són negocis familiars, matrimonis, pares i fills que aguanten tota la jornada laboral, de les 10 del matí fins a les 21.30h del vespre, sense relleu i no treuen prou per poder contractar un dependent. El febrer, però, és la pitjor època de l’any, ja que la majoria de comerços estan tancats i dels pocs que estan oberts molts tanquen els mesos d’hivern per fer vacances.

La situació és complicada, perquè hi ha interessos públics, privats, concessions, aparcaments, llogaters, dependents i comunitat. Les galeries que estan sota la plaça són de concessió pública. En canvi, les que cauen per davall de les columnes de la plaça Major són de caràcter privat. Darrerament hi ha un canvi de tendència, segons els botiguers. Sembla que els comerciants que s’interessen pels locals buits són els xinesos. Els comerciants, doncs, en general es queixen de la deixadesa del centre, troben que està brut, mal il·luminat, fa olor, té mal aspecte, i és un espai gairebé només de pas. També denuncien les pintades o grafits arreu sense sentit.

Reunió de Cort i Pimeco

Fa unes setmanes, Andreu Isern, president de l’Associació de Comerciants de la plaça Major, i Bernat Coll, president de Pimeco, varen demanar una reunió amb Cort per mostrar-los la seva preocupació. Segons Coll “es tracta d’unes galeries emblemàtiques que estan ben al centre de Palma. Haurien de ser uns locals d’èxit, com varen ser fa anys. És un lloc per on hi passa molta gent, però tenen molt mala ferida. S’hi haurà de fer molta feina perquè puguin funcionar. La regidora de Turisme, Comerç i Treball, Joana Maria Adrover, després de la trobada, assenyala que “hem pres conciència de la situació i mirarem de trobar-hi solució”. Saben que la concessió pública acaba d’aquí a pocs anys i que l’Ajuntament haurà de fer front a la nova licitació. “Iniciarem un projecte amb el qual tothom hi surti beneficiat. És una situació complicada perquè hi trobem diferents tractaments i s’ha de veure com es pot abordar legalment”.

stats