EDUCACIÓ CONFLICTE A LES AULES
Balears 09/11/2013

Els batles del PP diuen sí al TIL quan voten a Palma

L'Assemblea de Batles rebutja la moció per 31 vots contra 23

Mercè Pinya
3 min

Palma.A les 8.30 hores els batles i regidors "delegats" del Partit Popular es reunien a la cafeteria de la Llar de la Infància, la seu del Consell de Mallorca on a les 10 hores hi havia convocada l'Assemblea de Batles. L'estratègia pactada en la trobada prèvia quedava palesa hores després, quan a la sessió no es donava marge al debat i es rebutjava la petició dels 21 batles convocants -els que no són del PP- de fer un recés per intentar acordar una proposta que pogués ser consensuada amb els populars, que demanaven retirar el punt que feia referència al TIL.

El resultat final: 31 vots contraris a la moció en defensa de la comunitat educativa i 23 a favor. Coloma Terrassa, batlessa d'Alcúdia del PP, fou l'única que es desmarcà de la resta de representants municipals del seu partit i votà a favor de la moció. Martí Fornés, batle de Muro per Convergència Democràtica Murera que governa amb el PP i la Lliga, també alçà la mà en contra del TIL i a favor dels docents.

El 77% dels municipis del PP havien votat des del mes de maig mocions que qüestionen en diferents graus i matisos el TIL i el seu mètode d'aplicació. En total, fins a 41 municipis mallorquins s'hi havien pronunciat en contra. Amb tot, el PP tancà files ahir i féu una demostració d'unitat per minvar la discrepància de la Part Forana.

Un cas especialment criticat fou el de Felanitx, ja que el seu batle, Biel Tauler, s'havia compromès el dia abans amb els mestres i famílies concentrats davant l'Ajuntament a traslladar davant l'Assemblea les seves reivindicacions. Tanmateix, votà amb els seus companys del PP.

Alcúdia se'n desmarca

"A Alcúdia som un poble democràtic i respectam la voluntat del ple, que havia aprovat dues mocions contra el model trilingüe del Govern, la darrera aquest mateix dijous, gràcies als vots de l'oposició i de la regidora trànsfuga que dóna suport a l'equip de govern. "El meu paper avui (per ahir) és donar compliment a un acord pres democràticament al meu municipi i per això som aquí", argumentava la batlessa, qui negà rotundament qualsevol tipus de pressió de part del partit per condicionar el vot. "Hi ha moltes sensibilitats dins el PP i cadascú pot raonar la seva posició obertament i no passa res", va voler puntualitzar.

Absències significatives

Només 51 representants dels 53 municipis que té Mallorca acudiren ahir a l'Assemblea de Batles. Alguns primers edils, com és el cas del de Palma, Calvià, sa Pobla, Santa Eugènia, Fornalutx, Lloret -tots governats pel PP-, no hi acudiren, però hi enviaren delegats. Cridà especialment l'atenció el cas de sa Pobla, on el seu batle, Biel Serra, havia votat obertament en contra del TIL.

"Anar a una assemblea on no es té competència per decidir res em sembla poc profitós", es justificava Serra. El popular havia votat el mes de juliol passat fins a tres mocions contra el decret de llengües, competència de la Conselleria.

Precisament, el director del CEIP Vialfàs de sa Pobla, Miquel Àngel Pons, es demanava per les xarxes socials "a qui representa la regidora poblera que ha votat en contra de la moció d'avui (per ahir)? El poble o ella mateixa? La decisió de ple no compta?", mentre recordava que l'Ajuntament de sa Pobla havia votat contra el TIL en tots els consells escolars. "A l'Assemblea de Batles dóna suport al TIL. Quina credibilitat té?", afegia.

Pollença i Alaró no hi compareixen

Les absències més clamoroses, amb tot, foren les dels batles de Pollença i Alaró, dos dels més crítics amb la política educativa de Bauzá. Tomeu Cifre, primera vara pollencina, s'excusà dient que "nosaltres votàrem un text que no tenia res a veure amb la moció que es presentava". La diferència és subtil: el text al qual havia donat suport a Pollença demanava paralitzar el calendari d'aplicació del TIL i elaborar una nova norma consensuada, i la moció votada ahir instava el Govern a retirar el decret i el decret llei del TIL i consensuar "els instruments necessaris per a l'aprenentatge de l'anglès".

Joan Simonet, batle d'Alaró que va donar llibertat als seus regidors per votar la moció contra el TIL el mes de setembre, es va justificar també ahir qüestionant que l'Assemblea de Batles fos "el fòrum adequat per debatre aquesta qüestió". Ambdós varen negar pressions.

stats