Balears 28/08/2017

Les Balears recuperen la figura de l'educador social als centres de Secundària

Durant el curs 2017-18 deu instituts tindran tècnics d'intervenció sociocomunitària que treballaran amb alumnat en situació de vulnerabilitat

Anna Vidal
2 min
Les Balears recuperen la figura de l'educador social als centres de secundària / CAIB

PalmaDeu instituts de les Illes Balears tindran aquest proper curs educadors socials. Ho han anunciat aquest dilluns la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, i el conseller d'Educació, Martí March. Del total d'educadors, sis es destinaran a Mallorca, dos a Menorca i dos a Eivissa. L'objectiu amb vista al curs 2018-19 és, segons han informat, ampliar el nombre d'educadors socials fins a dotze.

Santiago ha mostrat “satisfacció” per haver recuperat aquesta figura, que havia obtingut “resultats positius” des de la seva implantació el curs 2008-09 i que havia desaparegut la legislatura passada. Segons la consellera de Serveis Socials, la presència de l'educador social en vuit centres de Secundària va facilitar “una reducció de l'absentisme crònic” i la disminució de les amonestacions i les expulsions als instituts on varen actuar. “No només volem recuperar una figura que havia funcionat, sinó també posar de manifest que els centres necessiten ajuda per donar resposta a les funcions cada vegada més socioeducatives que fan els instituts”, hi ha afegit el conseller d'Educació, Martí March.

Els Tècnics d'Intervenció Sociocomunitària (TISOC) són educadors socials que treballen amb alumnat en risc d'exclusió social als instituts de Secundària, actuant amb tota la comunitat educativa, especialment amb les famílies, per millorar el rendiment acadèmic i les habilitats. Així mateix, una altra de les tasques principals se centrarà en la prevenció de conflictes. “Volem afrontar els problemes anant a l'arrel, a la prevenció d'aquelles problemàtiques socials, educatives, familiars, que puguin anar en contra dels resultats educatius o amb l'absentisme escolar”, ha explicat March, per qui l'objectiu a llarg termini és arribar a “institucionalitzar aquesta figura als centres de Secundària”. El fet que l'educador romangui al centre, ha explicat Santiago, facilitarà que es converteixi en una element de referència per a l'alumnat.

Aquests educadors, un per a cada centre, participaran prèviament a un programa de formació específic intensiu el mes de setembre i s'ha constituït una comissió tècnica per fer el seguiment d'aquest programa. Per desenvolupar-lo, el Govern hi destinarà 800.000 euros, dels quals 775.000 euros seran per a la contractació dels educadors socials i 25.000 per a la gestió. “És un programa amb una inversió alta en temes de personal”, ha destacat Santiago.

Els instituts que disposaran d'educadors socials són l'IES Antoni Maura, l'IES Juníper Serra, l'IES Aurora Picornell, l'IES Josep Sureda i Blanes, l'IES Pau Casesnoves i l'IES Manacor a Mallorca; l'IES Pascual Calbó i l'IES Josep Maria Quadrado a Menorca i l'IES Algarb i l'IES Sa Serra a Eivissa. La selecció dels instituts s'ha fet segons un barem que valora, entre altres punts, el nombre de programes que desenvolupa el centre, el nivell d'absentisme escolar que registra i les característiques familiars de l'alumnat.

stats