Balears 12/04/2016

Arrimadas, sorpresa per la curta distància entre Mallorca i Barcelona

La líder de Ciutadans a Catalunya analitza la situació política en una xerrada a Palma

Jaume Vinyas
3 min
La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, i el president del Cercle Financer de Balears, Josep Francesc Conrado.

PalmaColls en punta, corbates i alguns tacons es van congregar, anit, al CaixaFòrum per escoltar la cap de l'oposició de Catalunya, Inés Arrimadas. L'acte, organitzat pel Cercle Financer de Balears, duia el nom 'Una nova Catalunya per a tots'. La líder de Ciutadans al Principat no va omplir l'auditori, però va aconseguir una molt bona entrada, segons reconeixia un dels treballadors del recinte. Entre els assistents, hi havia coneguts periodistes, el protagonista de la bancarrota més gran de la Comunitat, algun membre de la vella guàrdia del PP i tots els diputats de C's a Balears.

El president del Cercle Financer, Josep Francesc Conrado de Villalonga, gairebé aconsegueix robar el protagonisme a la convidada d'honor amb una presentació exhaustiva en què va reivindicar la feina feta per l'entitat que, en els darrers 26 anys, ha duit 179 conferenciants a la Comunitat, alguns amb tant de renom com Felipe González o l'exprimer ministre francès Raymond Burre. No els va esmentar tots, però poc li va faltar. Arrimadas, mentrestant, complia amb nota el deure protocol·lari de no esborrar el somriure davant l'amfitrió fins i tot quan aquest la va deixar en evidència. “S'ha sorprès que en només 20 minuts ja fos aquí”, va dir amb referència al curt trajecte d'avió entre Barcelona i Palma.

Aquesta va ser l'única referència a Balears a banda d'una ràpida menció al deficient sistema de finançament. La xerrada es va dividir en dos blocs: els problemes de Catalunya i els d'Espanya. En el primer apartat, tot es reduïa a l'auge de l'independentisme, mentre que en el segon el principal problema era que PP i PSOE no es posin d'acord per formar la gran coalició amb Ciutadans.

La pubilla d'Albert Rivera va reivindicar que es pot defensar la cultura i llengua catalanes sense anar contra ningú i va confirmar que l'independentisme ha crescut molt els darrers anys a Catalunya. En el mateix dia que la Moncloa i la Generalitat es posaven en contacte per pactar una entrevista entre Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, Arrimadas lamentava que ambdós líders polítics no poguessin seure a parlar.

Arrimadas, en un moment de la conferència

En política estatal, va lamentar la imminència d'unes noves eleccions generals (“seria una vergonya internacional”) i va demanar un “canvi de xip” als partits tradicionals. Tot i què es referia a que ja no hi hauria més majories absolutes, el concepte va actuar com a catalitzador i la conferenciant es va passar de manera naturalíssima al castellà, idioma que ja no abandonaria fins al torn de preguntes.

L'estrella emergent de la política catalana va lamentar que Rajoy declinàs l'oferiment del rei d'optar a la investidura i va matisar que “no ens hem casat amb el PSOE”, amb referència al pacte subscrit entre Pedro Sánchez i Albert Rivera. Arrimadas, això sí, va lloar sobre manera el pacte entre les dues formacions, forjat a partir d'un programa amb 200 punts per reformar l'Estat. “És necessari parlar de continguts i no de cadires”, va afirmar, tot i que no va especificar cap de les 200 mesures concretes.

Arrimadas es va acabar de posar el públic a la butxaca amb trucs de conferència d'autoajuda com l'abús de la dicotomia entre crisi i oportunitat o l'agraïment sobreactuat de totes les preguntes que li feien i que respongué, de manera molt hàbil, portant-les al terreny que més li interessava.

Conrado de Villalonga va intentar tallar el torn de preguntes a la tercera, però en va haver d'escoltar fins a sis. Finalment, va agrair el “brillant” discurs d'Arrimadas i va cloure l'acte assegurant que si pogués, agafaria el vaixell per anar-la a votar en les properes eleccions catalanes. A la sortida, alguns assistents es congratulaven per haver assistit a un espectacle de tal magnitud, mentre que altres posaven en dubte que el PP pogués arribar a pactar mai amb una formació així.

stats