Balears 24/05/2016

Admès a tràmit el recurs de Formentera que pot fer encallar la reforma del port d'Eivissa

El Consell, disposat a tot per fer sentir la seva veu sobre la polèmica reubicació de la terminal

Jaume Vinyas
2 min
El projecte de reforma del port d'Eivissa preten allunyar la terminal de Formentera del centre.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha admès a tràmit el recurs contenciós-administratiu presentat pel Consell de Formentera contra el concurs de redacció del projecte de reubicació de la nova estació marítima de Formentera al port d'Eivissa. L'Autoritat Portuària de Balears (APB) té ara 10 dies per presentar al·legacions a l'acció judicial del Consell, que demana suspendre cautelarment el concurs fins que s'arribi a un acord polític sobre la nova ubicació de l'estació marítima.

La consellera insular de Participació Ciutadana, Sònia Cardona, ha explicat a l'ARA Balears que a la institució senten una "satisfacció moderada" per l'admissió a tràmit del recurs. "És només el principi", ha afegit. Des del Consell valoren que el TSJIB avali parcialment els arguments contra el canvi d'ubicació de l'estació.

El conflicte es va iniciar fa anys amb el projecte de remodelació del port de Vila que preveu traslladar la terminal de Formentera a un indret molt més allunyat del centre que l'actual. Així, si ara el vaixell deixa els ciutadans de la Pitiüsa menor al bell mig del centre de Vila, la nova ubicació els obliga a agafar un autobús o a caminar una mitja hora. A Formentera, la decisió es considera un greuge perquè moltes vegades es veuen obligats a viatjar a Eivissa amb el temps just per fer una gestió concreta.

Cardona ha reivindicat el dret a decidir dels formenterers sobre el futur del port d'Eivissa perquè és una infraestructura bàsica per on estan obligats a passar cada vegada que volen entrar o sortir de l'illa. També ha volgut subratllar que han pres la decisió d'iniciar accions judicials després d'haver esgotat les altres vies i davant la perspectiva que si no ho feien ara ja no es podria fer i amb la voluntat, per tant, d'evitar fets consumats.

Tensió entre els Consells

El president del Consell d'Eivissa, Vicent Torres, va expressar, divendres passat, "sorpresa" per la decisió del Consell formenterer i va recordar que la nova ubicació es va decidir el 2012 i que, llavors, "el Consell Insular de Formentera ja va elegir entre el moll nord o el dic de Botafoc, a requeriment de l'APB".

Cardona ha volgut replicar Torres i ha assegurat que, llavors, el Consell ja va indicar que es tractava d'un sí condicionat, ja que, en cap cas, se'ls va oferir la possibilitat d'elegir quedar al lloc de sempre. Davant aquesta perspectiva, es va optar per deixar clar quina era l'opció que els semblava més dolenta tot esperant que les negociacions arribassin a bon port. La consellera també ha recordat que aquella decisió ja va provocar protestes a la Pitiüsa menor, on es van recopilar fins a 3.000 signatures contra la reubicació. També ha retret a Torres que el projecte original comptava amb una sèrie de facilitats, com ara autobusos llançadora gratuïts, que han anat desapareixent.

El Consell de Formentera ha demanat la intermediació del Govern. Cardona ha explicat que ja hi ha hagut converses, però encara s'ha avançat poc.

stats