Balears 20/07/2016

Els 30.000 funcionaris de la Comunitat recuperaran tots els seus drets socials i laborals

La reunió de la Mesa General de l'Empleat Públic de l'Administració de les Illes ha assolit un acord per reduir la interinitat del sector sanitari del 40% al 10%

Montse Terrasa
2 min
Cladera ha presidit la reunió.

PalmaEls 30.000 funcionaris de la Comunitat Autònoma recuperaran els drets socials i laborals perduts durant la crisi. La data per tornar a la 'normalitat' és el primer semestre del 2019, segons ha acordat aquest dimecres la Mesa General de l'Empleat Públic de l'Administració de les Illes, que ha reunit els principals sindicats i el Govern.

La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, i les diferents forces sindicals representades han posat les bases d'un acord marc per treballar en la recuperació progressiva de drets dels treballadors públics en les diferents meses sectorials. "En un any hem fet molta feina, i amb aquest aval ens hem compromès a continuar retornant als funcionaris tot allò que des del 2012 els van arrabassar en nom de la crisi", ha afirmat Cladera.

"El Govern es compromet a recuperar tots els drets que en els darrers quatre anys ens havien estat suspesos i és un acord de tots els sindicats. Hi ha un cronograma, que s'acabaria el primer semestre del 2019, i hi ha una recuperació de tots els drets que ens havien retallat", ha comentat Miquel Lázaro, president del Sindicat Mèdic de Balears (Simebal).

Segons ha remarcat Lázaro, una de les mesures que s'ha concretat és la de reduir la interinitat dels treballadors del sector sanitari del 40% al 10% al llarg del 2018.

A la Mesa General, hi prenen part representants de sis sindicats: CCOO, UGT, STEI, CSI-F, Simebal i SATSE.

Un altre acord de la Mesa General és el del fet que les funcionàries de la CAIB en estat de gestació de 37 setmanes –i de 35 en el cas de part múltiple– es puguin acollir a una baixa laboral retribuïda fins al moment del part.

La reunió d'aquest dimecres, que s'ha perllongat durant més de quatre hores, també ha plantejat la recuperació de dies addicionals per assumptes particulars i la recuperació de dies de vacances per a aquells col·lectius que varen deixar de gaudir-los. Així mateix, el document d'acord marc estableix la possibilitat de tornar la compensació salarial als funcionaris que no puguin anar a fer feina a causa d'una incapacitat transitòria, "sempre d'acord amb allò que ens marqui el Pla Econòmic i Financer i les nostres disponibilitats pressupostàries", ha afegit Catalina Cladera.

Segons recorda la consellera d'Hisenda, durant el primer any de mandat, Govern i sindicats ja han pactat diversos acords en l'àmbit de la funció pública, com ha estat l'aplicació efectiva de la carrera professional, la creació d'una borsa horària de 30 minuts diaris per invertir en formació del personal de la CAIB, el retorn d'una quarta part de la paga extra retinguda el 2012 i la pujada salarial d'un 1% aplicada enguany.

stats