Vox, entre el PP i els més ultres


A banda dels grupuscles de la dreta més radical, ja sigui nostàlgica o xenòfoba, ha aparegut un altre jugador al camp que hi ha més enfora que el PP: Vox. Però és d’ultradreta? No tothom opina igual.Pel sociòleg Antoni Tarabini, no hi ha cap dubte: “Vox en aquests moments té uns plantejaments de dreta extrema, per això han partit del PP”. Fins ara, assegura, els populars havien aglutinat tots els ventalls de la dreta, però això s’ha acabat.

Tarabini recorda, a més, que el Círculo Balear “és l’impulsor de Vox a les Balears” i també el qualifica d’extremista. Vox es va presentar a Palma de la mà de l’ultraespanyolista Círculo Balear, en un acte en què també es va poder veure, col·laborant amb l’organització, Laura Venzal, la presidenta del grup Estudiants Lliures de Balears, una entitat que defensa el Tractament Integrat de Llengües. La coordinadora de Vox a les Balears, Montse Amat, és l’exgerent del Círculo i dona del president de l’entitat, Jorge Campos.

El psicòleg social Gonzalo Adán recorda que això no vol dir que tots els membres del Círculo siguin de Vox i afegeix que no se’l pot considerar un partit d’extrema dreta, tot i que sí ultranacionalista. Ara, admet que encara està “per definir” i que ho farà en funció dels votants que deixi el PP a les eleccions europees. Si l’abandonen els més radicals, no descarta que pugui virar cap a l’extema dreta. “És un partit oportunista”, afirma. Adán veu possible que Vox aconsegueixi un eurodiputat i això, diu, pot donar-los ales a continuar creixent.

Pel periodista especialitzat en extrema dreta Xavier Rius Sant, Vox “és un projecte d’extrema dreta des del punt de vista espanyol, que proposa suprimir l’Estat autonòmic i castigar el separatisme, però no des de l’òptica europea, atès que no fa cap mena d’esment al rebuig a la Unió Europea, la sortida de l’euro o l’expulsió dels immigrants”. L’historiador Xavier Casals, per part seva, tampoc situa “l’escissió per la dreta del PP” en l’extrema dreta, com a mínim per ara.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF