Educació fa costat a la UIB: no hi pot haver Selectivitat al setembre

Argumenten que els alumnes de les Illes pateixen un desavantatge respecte d'altres comunitats que l'han avançada al juliol

La Universitat de les Illes Balears (UIB) insisteix que és necessari suprimir la Selectivitat del setembre i avançar-la al juliol. La vicerectora d'estudiants, Rosabel Rodríguez, ha explicat que els alumnes de les Illes pateixen un desavantatge respecte d'altres comunitats que l'han avançada al juliol. Aquesta setmana s'estan mantenint reunions amb la comunitat educativa per informar de les pretensions i veure si serà viable o no instaurar-ho aquest mateix curs.

Aquesta decisió suposaria avançar les recuperacions de Batxillerat al juny, en comptes de fer-les entrades l'estiu. Alguns sindicats com la UOB ja han criticat aquesta mesura, però des de la Universitat es defensa que suposaran "beneficis acadèmics", com que encara tindran fresques les competències mínimes i "al cap d'unes quantes setmanes n'hi ha prou per poder optar a una avaluació positiva".

Ara bé, l'argument principal és adaptar la UIB al calendari d'universitats de la resta de l'Estat "per evitar desavantatges". Ara, apunta la UIB, els alumnes juguen amb desavantatge a l'hora d'optar al setembre a una plaça d'una altra universitat que hagi realitzat les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) al juliol. "Això és especialment rellevant per a aquells estudis que el ara per ara no s'ofereixen a la UIB".

Començar el curs més tard

Per altra banda, la universitat exposa que els alumnes que s'han d'examinar al setembre comencen el curs més tard que la resta de companys. La implantació de Bolonya implica que des de l'inici de curs els alumnes tenen activitats per les quals són avaluats. Si no s'hi poden incorporar fins a l'octubre, "comencen en desavantatge". La UIB pensa que, a l'àmbit europeu, afavorirà els alumnes que vulguin fer intercanvi, ja que algunes universitats fins i tot comencen el curs acadèmic a l'agost.

Cal destacar que es tracta d'una proposta que la UIB ha fet, malgrat que tot sembla apuntar que anirà en aquesta direcció. Tot i això, des de la Universitat s'assegura que s'acatarà qualsevol decisió.

Educació hi dona suport

Des de la Conselleria d'Educació s'ha informat aquest mateix dimecres que s'estudia l'avançament dels exàmens de la convocatòria extraordinària de 2n de Batxillerat al mes de juny. 

És una proposta consensuada amb la UIB. Està previst que la resolució es publiqui el mateix mes de desembre per establir les dates de les convocatòries. Educació defensa que hi ha set comunitats que ja no tenen exàmens al setembre i que quatre ho preveuen deixar de fer aquest curs.

Els estudis demostrarien, segons la conselleria de Martí March, que aquesta mesura és més efectiva. L'aprofitament dels mesos d'estiu per estudiar és "baix", ja que només el 25,5% aprova. Amb les noves dates, els alumnes tindran entre tres i quatre setmanes per preparar les proves. També asseguren que l'avançament no suposaria la modificació del calendari escolar ni laboral del professorat.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF