Publicitat
Publicitat

El Senat insta el govern perquè Europa reconegui la insularitat de les Balears

Francesc Antich ha consensuat la iniciativa amb el PP

La Comissió d'Economia i Competitivitat del Senat ha aprovat avui per unanimitat una moció que insta el govern a continuar els treballs perquè la Unió Europea reconegui la insularitat de les Balears i els desavantatges competitius i respecte dels indicadors de l'Estratègia EU-2020 que comporta .

La iniciativa ha estat aprovada per assentiment després d'acceptar el PSOE una esmena de modificació del PP per actualitzar la moció socialista, ja que va ser presentada fa 14 mesos.

Des de llavors, segons la senadora popular María Antonia Grau, s'han produït avenços respecte de les partides destinades a Balears en el marc dels fons europeus de cohesió i de desenvolupament rural.

"Els fons han millorat i molt" en aquest temps, ha dit Grau, que, no obstant això, ha insistit en la necessitat d'anar més enllà i de continuar lluitant per millorar la situació de l'Arxipèlag balear, d'aquí, ha explicat, i que s' insti el govern a continuar treballant en la mateixa línia.

El senador socialista per les Balears i expresident de les Illes, Francesc Antich, ha mostrat la seva satisfacció per l'acord assolit amb el PP per consensuar la proposta i pel suport donat per la resta de grups parlamentaris, ja que "tot i que es tracta d'un tema que tots els governs han anat plantejant davant la Unió Europea, encara no es pot considerar consolidat".

Ha explicat que bàsicament es tracta que les diferents normatives europees tinguin en compte compensacions per a les regions insulars.

"No és altra cosa que portar a la pràctica el que reconeix el dret primari", ha precisat Antich, que ha insistit que no es tracta únicament de millorar algunes partides econòmiques
, sinó que les Illes tinguin un tracte" específic i estable .

A més de reconèixer la defensa que està fent el govern davant la UE de la situació especial de l'Arxipèlag i instar-lo a continuar en aquesta línia, la Comissió d'Economia i Competitivitat del Senat ha donat suport avui a les raons de la petició formulada per l'executiu i el Parlament balear perquè es modifiquin els reglaments de la política de cohesió de la Unió Europea per tal que les regions insulars disposin de partida pròpia i específica en el repartiment dels fons europeus.

També ha subscrit les raons de la reclamació presentada pel Govern balear i secundada pel Parlament balear per modificar el reglament que regula els fons europeus Feder amb l'objectiu de reconèixer el turisme com a activitat prioritària i dotar-lo amb partida específica destinada a R+D+i per al sector turístic. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF