EDUCACIÓ

"Satisfacció moderada" de la UIB pel finançament del Govern

Sense comptar els estudis de Medicina, la inversió augmenta un 5,5% respecte de 2016. El rector de la Universitat, Llorenç Huguet, troba a faltar més doblers per a infraestructures

63,2 milions d'euros. Aquesta és la partida que la Conselleria d'Educació aportarà a la Universitat de les Illes Balears (UIB) per a 2017, incloent-hi els 887.947 euros dels estudis de Medicina. Tot i que aquest no és el pressupost final que tindrà la Universitat (cal afegir-hi els beneficis que guanya per part seva i les aportacions d'altres conselleries), el rector, Llorenç Huguet, ha rebut amb "satisfacció" els números. Ara bé, també de manera "moderada": troba a faltar una inversió més gran per a instal·lacions, que serà d'1,6 milions.

En aquest sentit, es destinaran 100.000 euros per tirar endavant l'avantprojecte del nou edifici de Ciències de la Salut (Infermeria, Fisioteràpia i Psicologia). Es preveu que entre el 2018 i el 2019 pugui estar construït: disposarà de tres plantes i se situarà a la parcel·la que ara mateix ocupen les aules prefabricades. Costarà 7 milions d'euros i rebrà el finançament de fons europeus FEDER, que retorna el 50% de la inversió.

La partida cap a la UIB ha augmentat un 6,8% respecte de 2016, tenint en compte l'increment destinat als estudis de Medicina, que anirà pujant progressivament fins que els estudis es consolidin el 2024. Ara bé, si no es té en compte aquesta partida pressupostària, la inversió de la UIB també ha crescut. En aquest cas, un 5,5%.

Pel que fa a la inversió per alumne, Huguet s'ha mostrat prudent i ha preferit esperar al tancament dels pressupostos. Això sí, ha avançat que si el 2015 la diferència amb la mitjana estatal estava entorn dels 900 euros, es reduirà fins als 500.

Més doblers per a nòmines

Un altre dels eixos al voltant del qual ha girat aquest pressupost ha estat el de millora de finançament dels estudis oficials. Permetrà contractar més professors per reduir les ràtios a les aules.  El gruix de la inversió, 52,5 milions d'euros, correspon a la transferència nominativa per a les despeses corrents i les nòmines de personal. Creix un 4% respecte de 2016. 4,7 milions d'euros aniran destinats a complements retributius, incloent-hi el d'excel·lència investigadora i de transferència del coneixement –que s'havia suspès durant dos anys–. Els interins també podran demanar el complement de docència.

Per un altre costat, Educació ha anunciat que, amb vista al 2018, s'espera poder afegir un finançament extra a la UIB, basat en contractes programa. D'aquesta manera, es pagaria en funció de l'assoliment d'uns objectius que encara estan per consensuar.

"Aquests pressupostos ajuden, a poc a poc, a canviar", ha expressat el conseller d'Educació i Universitat, Martí March. Tot i així, ha advertit que encara queden "moltes fites" per assolir. Per part seva, Huguet ha celebrat que la UIB podrà tancar "un pressupost digne per a assistència a l'alumnat, personal docent i investigador i per a personal d'administració i serveis".

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF