Balears 19/05/2016

Santa Eulària demana davant el Govern l’impuls d’una agència eivissenca de l’aigua

La jornada 'L'aigua a les Pitiüsses, tots en som responsables' ha reunit els responsables de la política hídrica a Eivissa

Armando Tur
2 min
Eivissa ha acollit la jornada

EivissaL'alcalde de Santa Eulària des Riu, Vicent Marí, ha demanat aquest dijous a totes les administracions que impulsin una agència eivissenca de l'aigua per poder atendre els problemes "amb més immediatesa". Ho ha fet en el marc de la jornada 'L’aigua a les Pitiüses, tots en som responsables', a la qual han assistit el director d'Aquàlia, Santiago Lafuente; la directora general de Recursos Hídrics, Joana Maria Garau, i el conseller eivissenc de Medi Ambient, Miquel Vericad. Marí, a més, ha apel·lat a "la implicació de totes les administracions" per trobar solucions "al problema de l’aigua".

Recordem que la localitat de Santa Eulària acull una de les principals plantes dessalinitzadores d'Eivissa. Una instal·lació que encara no s'ha pogut posar en marxa malgrat els nombrosos problemes d'aigua que pateix l'illa per qüestions burocràtiques entre el Ministeri de Medi Ambient i el Govern balear, un conflicte que ha arribat a la seva fi, fa només uns dies, amb la recepció d'aquesta planta per part del Govern. Davant aquesta situació, Marí ha demanat que la dessalintizadora es posi en marxa com abans millor, malgrat que, de moment, només podria servir per abastir la població de Santa Eulària, ja que l'anell d'interconnexió encara no està acabat.

La directora de Recursos Hídrics, Joana Maria Garau, no ha trigat a respondre a Marí, i ha explicat que aquest estiu es podrà posar en marxa la dessalinitzadora per donar servei a la barriada de Roca Llisa, una de les més conflictives del municipi pel que fa a la qualitat de l'aigua. Garau ha lamentat, però, que l'aigua d'aquesta planta no arribarà enguany a Sant Josep de sa Talaia, el municipi més castigat per la sequera. De fet, des del Govern ja han dit que la interconnexió "no estarà acabada fins a l'estiu vinent".

La realitat és que, segons ha explicat Garau, Sant Josep podria començar a rebre aigua bona de les dessaladores de Vila i Sant Antoni de Portmany, gràcies a la primera fase d'interconnexió que uneix les canonades del municipi de sa Talaia amb les d'aquestes dues instal·lacions. Una mesura que milloraria la pèssima qualitat de l'aigua del municipi, malgrat que aquest estiu només se'n podrien beneficiar els veïns de la barriada de Cala de Bou, la més propera al municipi portmanyí. A més, la millora "no arribarà, al menys, fins al mes d’agost", ha reconegut Garau.

D'altra banda, el director d’Aquàlia, Santiago Lafuente, ha lamentat que Espanya sigui un dels països amb menys inversions en infraestructures d'aigua d'Europa. Una dada que lluny de suposar un estalvi de diners converteix l'Estat en un dels que més han de gastar en manteniment de les instal·lacions existents, amb un preu d'aigua car a zones com les Illes i amb problemes de qualitat que s'exageren durant les temporades d'estiu.

stats