El Pacte no negociarà el nom del director de l'Oficina Anticorrupció fins al 2017

El Parlament ha aprovat aquest dimarts la llei que crea un dels organismes emblemàtics dels Acords pel Canvi

Amb alguns mesos de retard sobre el que inicialment estava previst i la unanimitat de la Cambra truncada en el darrer moment, el Parlament ha aprovat aquest dimarts la creació de l' Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció amb els vots a favor del Pacte i el suport parcial de PP, El Pi i Ciutadans.

El règim sancionador previst, amb multes que poden arribar als 100.000 euros, i la possibilitat d'elegir-ne el director amb majoria simple són els dos elements que han despertat més recels entre l'oposició. "Hi ha un risc evident d'utilització partidista", ha dit el diputat d'El Pi, Josep Melià, a qui el portaveu de MÉS per Mallorca, David Abril, li ha acabat retraient que hagi estat qui més emperons ha posat al projecte durant el tràmit de ponència. "I això, venint del partit del qual ve. I no em referesc a El Pi", ha dit Abril.

Un cop superat el tràmit parlamentari, toca posar-se d'acord per elegir el nom del nou director de l'Oficina. Una elecció que fonts del Pacte admeten que ha de ser molt encertada per no "cremar" l'organisme de bon començament. Per això, no es preveu començar les negociacions fins que no passin les festes de Nadal, perquè ara mateix els esforços se centraran en l'aprovació dels pressupostos.

Dels tres partits consultats, Podem sembla el qui té més urgència, mentre que des de MÉS han assenyalat que prefereixen esperar "quan es calmi tot una mica", en referència a les festes de Nadal. Des del PSIB, han assenyalat que són partidaris d'apostar per un perfil poc mediàtic i molt experimentat per no generar rebuig entre l'oposició i intentar, així, el suport de tres cinquenes parts del Parlament. Tot just acabada la votació, alguna veu del PP ja ironitzava sobre la possibilitat d'"un nou Diéguez", en referència al president del Consell Consultiu.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF