PARLAMENT
Balears 26/11/2016

Les multes trenquen el consens al voltant de l’Oficina Anticorrupció

PP i C’s es distancien del Pacte en un projecte cridat a ser emblemàtic i del qual El Pi ja es desmarca

Jaume Vinyas
3 min
Els membres de la comissió d'assumptes institucionals i generals negocien les darreres esmenes, dimecres passat.

PalmaL’Oficina Anticorrupció naixerà sense el consens unànime de tots els grups parlamentaris, tal com desitjaven els partits que signaren els Acords pel Canvi. Després de mesos de negociacions, la ruptura s’escenificarà, amb tota probabilitat, aquest dimarts, quan el Parlament iniciï el debat sobre el dictamen de la ponència.

Prèviament, la cambra haurà de votar la petició del PP de sotmetre el règim sancionador que preveu la llei al dictamen del Consell Consultiu. Els populars consideren que la potestat sancionadora d’un òrgan que dependrà del Parlament, per tant del poder legislatiu, no disposa de garanties jurídiques suficients. En aquest sentit, la portaveu parlamentària, Marga Prohens, recorda el cas de la regió de Múrcia, on el Consell Jurídic, homòleg del Consultiu balear, es va pronunciar desfavorablement al règim sancionador, que també preveia el seu projecte d’oficina antifrau.

Oposició i Govern, distanciats

Els populars consideren una “irresponsabilitat” que els partits del Pacte es neguin a passar el test del consultiu. De fet, sospiten que l’esquerra ja va introduir el règim sancionador a través d’una esmena per esquivar, precisament, el control del màxim òrgan consultiu de la Comunitat. El consultiu només està obligat a pronunciar-se sobre les lleis, però no sobre les esmenes que s’hi afegeixin.

Des del Pacte defensen que l’esmena es va introduir dia 30 de maig i, per tant, acusen els populars d’haver esperat fins al darrer moment per endarrerir la tramitació parlamentària d’una norma en la qual, en privat, donen per fet que no creuen.

El principal partit de l’oposició ho nega i assegura que hi han fet molta feina, però que no hi veuen les “garanties necessàries”. En aquest sentit, destaquen que alguns dels motius per sancionar són “molt abstractes”. Un exemple: un dels motius previstos per imposar la multa màxima, de fins a 100.000 euros, és “impedir o dificultar l’exercici de les funcions de l’Oficina quan s’apreciï mala fe o intencionalitat”.

El PP assumeix que l’esquerra votarà en contra de la seva petició dimarts, una posició que, de fet, ja han anticipat el PSIB, MÉS i Podem. A partir d’aquí, Prohens assegura que el més probable és que el PP voti a favor de la majoria de la llei i en contra del Títol III, que és el que estableix el règim de sancions. Ciutadans podria seguir un camí similar. La formació taronja votarà a favor de la petició del PP, però no es desmarcarà de la norma, segons fonts del partit.

Qui s’hi que s’allunya definitivament del consens que s’ha cercat durant mesos és el Pi. El diputat de la formació regionalista, Josep Melià, afirma sentir-se “molt decebut” amb l’actitud del Pacte. Melià subratlla que està a favor de la creació de l’organisme però considera “excessives” les quantitats econòmiques que es preveuen per a tots aquells que obstaculitzin les tasques de la comissió, unes sancions que podrien arribar fins als 100.000 euros, en el cas més extrem.

Controvertida majoria simple

L’aspecte que més dubtes desperta als regionalistes és el mecanisme introduït per a l’elecció del director. En una primera votació, haurà de ser elegit per una majoria de tres cinquenes parts. Amb tot, en cas de manca de consens, bastarà una majoria simple en una segona ocasió. “Això no és seriós”, lamenta Melià. “Ja els va bé que sigui triat per majoria absoluta, perquè tenen majoria absoluta. Si fossin a l’oposició, estic segur que defensarien les tres cinquenes parts”, afegeix.

El mecanisme de la majoria simple obre la porta, segons el diputat regionalista, a la “politització” de l’organisme. Des dels partits que signaren els Acords pel Canvi, consideren necessari introduir aquesta possibilitat perquè eviti un possible bloqueig en la designació.

Melià també resta importància al fet que, de les 716 esmenes, n’hagin quedat vives només una vintena, un dels arguments que s’han donat des de l’esquerra per justificar l’ampli consens que hi ha al voltant de la llei. “El PP en va presentar moltes, però a l’exposició de motius que no serveixen per a res; i els altres, les van acceptar per dir que han acceptat moltes esmemes però que el que importa és la qualitat, no la quantitat”, afirma. Des de l’esquerra, en canvi, es mostren “sorpresos” per l’actitud de Melià durant les negociacions.

Després de mesos d’intensa negociació amb un resultat desigual, el debat de dimarts promet aflorar les tensions acumulades.

stats