CURSA ELECTORAL

El PSIB inicia la campanya per repetir el 2019

Armengol presenta els socialistes com el partit “més coherent” de l’esquerra després de la crisi de MÉS
El PSIB inicia la campanya per repetir el 2019 / ISMAEL VELÁZQUEZ

El PSIB ja mira cap al 2019 amb l’objectiu de renovar presidència del Govern. La secretària general dels socialistes (i presidenta de l’Executiu), Francina Armengol, va aprofitar ahir la xocolatada de Nadal que havia organitzat amb els mitjans de comunicació per presenta el seu partit com “el més fort” i “el més coherent de l’esquerra”, només deu dies després que s’hagi donat per tancada la crisi de Govern que va provocar la dimissió del vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, i que va acabar amb la coordinadora de MÉS per Mallorca, Bel Busquets, ocupant-ne el càrrec.

Armengol va recordar ahir que els socialistes han aprofitat el 2017 per fer “un procés de renovacions” que els ha posat “en forma” per aconseguir “guanyar les eleccions el 2019”. Així mateix, la secretària general va assegurar que els seus són “el pal de paller dels pactes de progrés d’aquesta terra” i els va vendre com l’esquerra més seriosa de les Illes Balears.

Tot i que de cara al públic la crisi de Govern està tancada i les relacions entre el PSIB i MÉS han tornat a la normalitat, alguns càrrecs públics socialistes mantenien ahir les seves crítiques als ecosobiranistes, als qui responsabilitzen del viatge que va fer Barceló a Punta Cana (pagat per Air Europa) i de l’anunci de la seva substituta sense haver arribat a un acord amb la resta del Govern.

Davant aquesta situació ‘d’hores baixes’ de MÉS, el PSIB se sent fort per arrancar el 2018 la cursa cap al Consolat el 2019, malgrat que les mateixes veus que ahir criticaven els ecosobiranistes reconeixen que uns bons resultats de MÉS i de Podem eren imprescindibles perquè l’esquerra torni a governar la propera legislatura.

Un dels principals riscos que des del PSIB veuen en qui ha de ser el seu adversari electoral i el seu soci postelectoral és l’estat de la seva crisi interna: la tria del relleu de Barceló va obrir fissures entre el PSM i IniciativaVerds que des de MÉS han donat per tancades ben aviat, tot i que els socialistes encara les veuen.

Reivindicacions davant Madrid

Durant el seu discurs, Armengol va reivindicar “l’aposta clara per defensar aquesta terra davant Espanya” que ha fet el PSIB durant el 2017, fent referència també a les reivindicacions que des de les Illes es fan al govern central per aconseguir un nou règim especial per a les Balears que ajudi a combatre els efectes de la insularitat i un nou model de finançament autonòmic que beneficiï l’Arxipèlag, ja que actualment les Balears són la primera comunitat a aportar recursos a l’Estat, però la novena a rebre’ls.

“Si a Espanya hi hagués un president socialista, les coses ens anirien infinitament millor”, va afirmar, a més d’assegurar que “la ciutadania s’ha unit per dir que ja n’hi ha prou, senyor -Mariano- Rajoy, deixi de maltractar aquesta terra”. En aquest sentit, Armengol va sentenciar que “el 2018 ha de ser l’any que es faci justícia” pel que fa, per exemple, a l’infrafinançament de les Balears, una qüestió que el govern central s’havia compromès a resoldre amb les comunitats autònomes durant el 2017 però sobre la qual no s’ha arribat a cap acord. De fet, les negociacions estan encallades pel conflicte polític català.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF