URBANISME
Balears 12/03/2014

El PP aprova l’amnistia en rústic sense l’esquerra

Amb l’aval de Pastor treu la primera Llei del sòl, “una ocasió perduda”, diu l’oposició

Q. Torres
3 min

PalmaBalears deixa de ser l’única comunitat sense llei del sòl. El PP la va aprovar ahir al Parlament amb l’únic suport del no adscrit Antoni Pastor i després de sentir com l’oposició en criticava els aspectes més polèmics. El principal és l’amnistia de construccions il·legals en rústic, però també la legalització de parcel·lacions il·legals o l’absència de regulació del sòl rústic. Els retrets de l’esquerra als principals eixos de la llei impediren que calàs el missatge repetitiu del Govern, que intentà embolicar la llei d’un suposat consens al·legant que un 75% del text no era qüestionat i que s’havien acceptat moltes (un 40%) de les 453 esmenes presentades per l’oposició.

Tot i vendre consens, el conseller Biel Company va reconèixer que en les qüestions clau no n’hi havia. Amb tot, va defensar la legalització de construccions il·legals en rústic perquè no es poden enderrocar per haver prescrit un delicte urbanístic i, per tant, no fer res “seria mirar a un altre costat”, com s’ha fet fins ara, afirmà. “Ens agradi o no, existeixen aquestes edificacions”, va dir. Al mateix temps, avançà que la norma permetrà als consells actuar directament en cas d’obres irregulars en rústic, endurirà les sancions i acabarà amb la idea que “aquí no s’esbuca res”. També simplificarà la tramitació administrativa. La diputada del PP Virtuts Marí afegí que és una llei per fer urbanisme al segle XXI i justificà que en lloc de noves construccions prioritza la conservació, rehabilitació i millora d’allò que ja està construït.

Els portaveus de l’oposició coincidiren a considerar l’aprovació d’aquesta llei com “una oportunitat perduda”. “Aquesta llei està plena de grans buits”, va dir el socialista Jaume Carbonero, referint-se bàsicament a l’absència de regulació del sòl més problemàtic: el rústic. El diputat insistí que la norma parteix d’un model desenvolupista i, per tant, no servirà per resoldre els problemes que ha provocat aquest model. Criticà que l’absència de regulació del rústic es vulgui solucionar amb lleis com l’agrària i advertí que no s’han de resoldre els problemes de l’agricultura amb mesures urbanístiques. També apuntà que la legalització d’assentaments en rústic genera dubtes a l’hora de legalitzar parcel·lacions il·legals perquè s’hauran d’exigir tots els serveis. I criticà que es permetin urbanitzacions sense clavegueram. Finalment, denuncià que la legalització de construccions irregulars en rústic provocarà un efecte crid, perquè molts continuaran cometent irregularitats esperant una altra amnistia, i afegí que els consells i ajuntaments perden capacitat d’actuació.

Des de MÉS, David Abril recalcà que no hi havia consens, que la llei no serveix per aturar projectes urbanístics polèmics com el que pretén fer el constructor Vicenç Grande o el rector de Portals. “El nostre petroli és el nostre paisatge”, advertí, en una versió de la frase que va dir el president per oposar-se a les prospeccions petrolíferes: “El nostre petroli és el turisme”. Acabà demanant que el PP torni al sentit comú dels inicis de l’autonomia.

La diputada no adscrita Margalida Fons insistí a alertar de l’efecte crida que suposaran les legalitzacions d’irregularitats en rústic i lamentà que el rústic no es reguli. I el no adscrit Antoni Pastor també considerà una oportunitat perduda la llei, tot i que hi votà a favor.

Als passadissos, la portaveu del GOB, Margalida Ramis, digué que la llei afavoreix el desenvolupisme i que “el PP es converteix en còmplice de l’urbanisme il·legal i corrupte que la justícia persegueix”.

stats