El Ministeri retalla un 48% els ajuts a llibres de text per a Balears

El crèdit que es concedeix s'ha de destinar necessàriament a l'adquisició de llibres de text i material didàctic en els cicles de Primària i Secundària fins al 31 de desembre de 2014

Els ajuts per a llibres de text que concedeix el Ministeri d'Educació a les Illes Balears s'han retallat un 48,5% el darrer any. Així, es passa dels 712.666 euros del 2012 als 366.549 del 2013. Segons la resolució que es va publicar aquest dimarts al Butlletí Oficial de l'Estat, l'import per al programa de finançament dels llibres de text i material didàctic en els nivells obligatoris de l'ensenyament, a escala estatal, pateix una disminució del 39,5% i passa dels 30.705.665 euros del 2012 als 18.559.610 del 2013.

Aquest programa d'ajuts "tracta d'afavorir els principis d'equitat i igualtat per compensar les situacions socioeconòmiques més desfavorables". El crèdit que es concedeix s'ha de destinar necessàriament a l'adquisició de llibres de text i material didàctic en els cicles de Primària i Secundària fins al 31 de desembre de 2014.

Tanmateix, aquesta serà la darrera partida que proporcionarà Madrid per a beques de llibres de text, ja que el ministre, José Ignacio Wert, anuncià a l'octubre que les partides que hi destinarà aquest 2014 gairebé desapareixeran -només quedaran uns testimonials 1,4 milions per a Ceuta i Melilla-.

Els pares, indignats

Des de la federació d'associacions de pares i mares d'alumnes, FAPA Mallorca, el director, Vicenç Rodrigo, assenyala que aquesta retallada és "indignant i injustificable". El president de FAPA recorda que l'educació és un dret fonamental i universal, que no tothom té les mateixes capacitats econòmiques i que aquesta retallada "ens deixa en una situació molt crítica".

El criteri de distribució entre comunitats autònomes s'estableix tenint en compte la taxa de risc de pobresa de 2011 i el nombre d'alumnes matriculats en ensenyaments obligatoris. Per Rodrigo, aquestes retallades només es traduiran en un augment de les desigualtats. "Potser pensen que fermam els cans amb llonganisses, però la situació a Balears és molt crítica", afirma.

EDICIÓ PAPER 09/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF