Més de 53.500 productes retirats per ser perillosos per a la salut

Un 95% han estat destruïts, mentre que la resta han tornat al mercat després de corregir-ne les deficiències

Entre gener i juliol, la Direcció General de Consum ha immobilitzat més de 53.000 productes que suposaven un risc per a la salut dels consumidors o que presentaven deficiències a l'etiqueta. Ho ha explicat el Govern en un comunicat, en què indica també que el 95% d'aquests productes són juguetes i l'altre 5% són articles de tipus industrial i elèctric. 

Els responsables de Control de Mercat i Xarxa d'Alerta de Consum han remarcat que "més de la meitat dels objectes retirats del mercat han estat destruïts, mentre que la resta han tornat al mercat una vegada corregides les deficiències o han estat enviats als proveïdors". Així, dels 53.503 productes, se n'han destruïts 30.255, un 56% del total. Allò que més s'ha destruït han estat els 'spinners', en concret 13.500, perquè se'n desprenien peces petites o perquè l'accés a la pila era massa fàcil.

D'altra banda, la Direcció General de Consum ha publicat 12 notificacions en la Xarxa d’Alerta de Productes Industrials de l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. D'aquestes dotze alertes per a la retirada de productes, vuit corresponen a juguetes, dues a disfresses o a articles de broma i dues més a petits electrodomèstics.

Els articles per a infants que s’han inclòs en l’alerta són un joc d’eines, un joc d'objectes de cuina, dos cotxes, una pepa, un taulell de fusta amb lletres extraïbles, una jugueta ventilador amb xiulet extraïble i una pilota de goma antiestrès. Tots presentaven un risc d’asfíxia perquè se’n desprenien les peces. També s’han retirat dues màscares d’animals perquè eren inflamables i dos eixugadors de cabells perquè comportaven un risc de xoc elèctric.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF