MEDI AMBIENT
Balears 14/10/2017

Més de 2.700 embarcacions obligades a fondejar a un altre lloc aquest estiu

El servei de vigilància de posidònia tanca el primer exercici amb 6.678 operacions

Jaume Vinyas
3 min
Un agent de Medi Ambient donant indicacions al propietari d’un iot.

PalmaEl servei de vigilància de posidònia de les Balears ha tancat el seu primer any de funcionament amb un balanç de 2.760 embarcacions a les quals se’ls ha fet canviar el punt de fondeig. Això suposa una tercera part del total de 6.678 operacions que ha duit a terme el dispositiu entre els mesos de juliol i setembre. Les gairebé 4.000 restants han consistit a assistir o informar els propietaris de les naus sobre els punts on es pot ancorar sense danyar la posidònia.

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, va fer ahir una valoració positiva d’aquest nou operatiu que ha realitzat l’empresa SOLRAC+. “Esperam que l’any que ve hàgim de parlar d’unes xifres inferiors d’actuacions”, va assenyalar, en el sentit que la confirmació d’aquest desig deixaria clar que ha funcionat tota la tasca divulgativa i de conscienciació que ha efectuat l’operatiu. Sobre això mateix, considerà que el servei ha estat un gran impuls per a la protecció de les praderies de posidònia i per a la conscienciació dels patrons i els ciutadans sobre els danys que fan les àncores a les praderies.

.

L’any que ve també podria estar en vigor, ja, el decret de posidònia que, segons recordà el conseller, “establirà els criteris sobre els fondejos i les mesures que s’han de prendre”. Vidal va voler destacar que Agents de Medi Ambient (AMA) del Govern han acompanyat l’operatiu en una norantena d’operacions, tot i coincidir en el moment de màxim perill de declaració d’incendis.

Des de la Conselleria destaquen que el servei també ha informat sobre altres incidències relacionades amb la conservació de la natura i fins i tot s’han duit a terme immersions amb els bussejadors professionals per determinar zones de fondeig dubtoses.

Les Pitiüses, les més vigilades

El servei ha estat format per deu embarcacions. La majoria han estat vigilant el Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, on més evident s’ha fet, els darrers anys, la necessitat de controlar els fondejos i de garantir la supervivència de les praderies de posidònia. En aquest sentit, el 75% de les operacions s’han registrat a les Pitiüses, 1.835 de les quals han acabat obligant les embarcacions a moure’s. A Mallorca i a Menorca, en canvi, s’han registrat més operacions que han comportat un canvi de fondeig (720 a Mallorca i 209 a Menorca) que assistència (689 i 76, respectivament). Més de la meitat de les operacions es van registrar durant el mes d’agost.

Per complementar la campanya de comunicació sobre la posidònia, s’han editat 45.000 fullets. 15.000 han estat editats per la Conselleria i els 30.000 restants han estat reeditats i impresos amb el finançament de Red Eléctrica de España, que n’ha fet una distribució important en els ports i en els clubs nàutics. També se n’ha fet difusió a la mar amb l’ajuda de les embarcacions del servei de vigilància de posidònia. D’altra banda, s’han editat adhesius i s’han difós els valors i els beneficis de la posidònia per les xarxes socials i els mitjans de comunicació. Des de la Conselleria de Medi Ambient també destaquen que enguany s’ha implementat el protocol per mitjà del qual qualsevol ciutadà pot telefonar a l’112, a la central d’incendis forestals de l’Ibanat, i posteriorment s’hi pot enviar el patró que vigila la zona, un Agent de Medi Ambient o del Servei Marítim de la Guàrdia Civil, si estan disponibles. En total, destaquen, s’han rebut 160 telefonades.

stats