CAS PALMA ARENA

Matas reconeix que va prevaricar amb uns contractes del Mundial de Ciclisme

El sisè judici contra l'expresident no se celebrarà perquè les defenses i les acusacions han arribat a un acord

Jaume Matas ha reconegut aquest dimarts davant l'Audiència Provincial que va cometre prevaricació durant la  contractació de la publicitat del Mundial de Ciclisme del 2007. "Accepta l'autoria dels fets i la pena?", li ha preguntat la jutgessa Samantha Romero. "Sí, senyoria", ha admès l'expresident. D'aquesta manera, ha acceptat la pena de 7 anys d'inhabilitació per ocupació de càrrec públic i el pagament de 35.000 euros en qualitat de responsabilitat civil, xifra que ja va ser consignada la setmana passada als comptes de l'autoritat judicial.

Així, l'expresident del Govern balear ha esquivat una nova pena de presó. En aquesta ocasió, la Fiscalia Anticorrupció i l'Advocacia de la Comunitat Autònoma demanaven 1 any i mig, considerant que havia prevaricat en l'elaboració dels contractes esmentats. Les acusacions, a més, sostenien que Matas havia comès un delicte de frau per haver beneficiat de manera irregular l'empresa Nimbus Publicitat amb 350.000 euros. 

Tal com reflecteix l'escrit de conformitat, durant el període previ a les eleccions municipals, insulars i autonòmiques del 2007, el Partit Popular va contactar amb el propietari de l'esmentada empresa, Miguel Romero –traspassat fa uns mesos– i la va contractar per a la creació i el disseny d'anuncis i la gestió de la contractació d'espais publicitaris en premsa, ràdio i televisió.

A conseqüència d'aquesta contractació, la Fundació Illesport, organisme integrat en la Conselleria d'Esports, adjudicà a Nimbus el contracte relatiu a la campanya de publicitat del Mundial de Ciclisme per un valor superior als 845.500 euros, eludint les prescripcions de la llei de contractes de l'administració pública. Matas ordenà a l'aleshores secretària general de Vicepresidència, Jane King, la transferència de 350.000 euros a l' Institut Balear de Turisme (Ibatur) perquè transferís aquesta xifra a Nimbus.

L'exgerent d'Ibatur, absolt

Per aquest motiu, l'acusació –en aquest cas, només l'Advocacia del Govern balear– també implicà en els fets l'exgerent d'Ibatur Raimón Alabern. No obstant això, el tribunal li ha notificat aquest dimarts la seva absolució, ja que la Comunitat Autònoma finalment l'ha retirada. Alabern, així, ha pogut abandonar la sala moments després d'entrar-hi. Matas l'ha seguit, només uns minuts més tard.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF