CAS PALMA ARENA

Matas fa front al seu sisè judici la setmana que ve

La publicitat del Mundial de Ciclisme, a l’Audiència

Jaume Matas s’enfrontarà al seu sisè judici pel cas Palma Arena la setmana que ve. Aquesta vegada arriben al tribunal les peces 13 i 14 de la macrocausa, relacionades amb la publicitat del Mundial de Ciclisme en pista del 2007. En aquesta ocasió, la Fiscalia demana un any i mig de presó i 17 anys d’inhabilitació per a l’expresident del Govern, i el pagament d’una responsabilitat civil de 35.000 euros.

L’Audiència de Palma acollirà el judici de dimarts a divendres. En la peça 13, sobre l’adjudicació de la campanya de publicitat del Mundial de Ciclisme en pista, la Fiscalia en va demanar l’arxivament perquè no considerava acreditat cap delicte, si bé l’Advocacia de la Comunitat Autònoma va formular acusació. Quant a la peça 14, sobre un patrocini addicional de 350.000 euros concedit per l’Institut Balear de Turisme (Ibatur) a l’empresa adjudicatària d’aquella campanya de publicitat, es va obrir el febrer passat judici oral contra Matas, acusat de presumptes delictes de prevaricació i frau tant per la Fiscalia com per l’Advocacia de la Comunitat Autònoma.

Eludir la Llei de contractes

Les acusacions creuen que després del contracte per 845.000 euros per dur a terme la publicitat del Mundial de Ciclisme de 2007, i davant la insuficiència de les quantitats percebudes, l’empresari adjudicatari -ja traspassat- va sol·licitar a Matas més mitjans econòmics per cobrir aquest servei.

Per eludir la Llei de contractes de l’Administració Pública, que exigia una modificació de contracte, Matas va ordenar que es transferissin a l’empresa 350.000 euros de l’Ibatur, segons recullen els escrits d’acusació. El 16 de març de 2007, la companyia va presentar una sol·licitud de patrocini, que li va ser concedida mitjançant un conveni signat cinc dies després de la petició.

L’Advocacia balear també acusa l’exgerent d’Ibatur, Raimon Alabern, per a qui sol·licita una pena substituïble per multa de 900 euros, en aplicar-li l’atenuant de confessió. Aquest judici serà el sisè al qual s’enfronta Matas pel cas Palma Arena. En els cinc anteriors ha estat condemnat.

Col·lecció de litigis

Després del primer judici, sobre la contractació irregular d’un periodista que li escrivia els discursos, Matas va complir 9 mesos de condemna per tràfic d’influències. En el segon, va ser condemnat a pagar una multa de 9.000 euros per suborn, per haver contractat la seva esposa en un hotel. El cas Nóos el va fer seure per tercera vegada al banc dels acusats. L’expresident ha recorregut davant el Suprem la seva condemna a 3 anys i 8 mesos per prevaricació, falsedat i frau a l’Administració.

A més a més, Matas va ser sentenciat a 8 anys d’inhabilitació per a càrrec públic per prevaricar en la contractació dels arquitectes que varen dissenyar i dirigir la construcció del velòdrom. Va ser condemnat a 7 anys d’inhabilitació per prevaricar, ja que va encarregar a Santiago Calatrava el disseny d’un palau de l’òpera, en una sentència que també li va imposar el pagament d’una responsabilitat civil d’1,2 milions, els fons públics que va cobrar l’arquitecte valencià del Govern autonòmic.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF