PRESSUPOSTOS 2017

Pons promet 1.600 llocs de feina per les inversions de Territori, Energia i Mobilitat

El conseller assegura que amb els pressupostos de 2017 creixerà la riquesa econòmica i social

La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat invertirà el 2017 114,2 milions d'euros en obres i serveis. El conseller de l'àrea, Marc Pons, ha destacat que es podrà "complir amb la millora dels serveis i en l'execució de projectes i es generarà activitat econòmica i llocs de feina". En aquesta direcció, ha promès la creació de 1.600 llocs de feina.

L'electrificació de tota la xarxa ferroviària de Mallorca -aplaudida per tots els grups parlamentaris- serà un dels objectius principals del Govern, que començarà les obres el 2017 perquè estigui enllestida el 2018. Costarà 47 milions, 13 dels quals es pagaran aquest 2017. Aquesta inversió està cofinançada un 50% pel fons Feder. Pons ha assegurat que es vol "posar a l'altura dels països de referència" per tenir una xarxa "adequada" de transport públic com a alternativa al privat.

L'electrificació de la xarxa de tren centra la partida de Mobilitat

També, en qüestions de mobilitat, s'ha explicat que s'està avançant amb la integració tarifària de l'EMT amb el TIB. S'hi destinaran 110.000 euros. El 2017 també es convocarà un nou concurs de concessions d'autobusos, que passaran a ser tres el 2019. A més, 600.000 euros es destinaran a la millora del parc mòbil i de la seguretat del servei.

Pons ha criticat que la seva Conselleria es veu "llastrada" pels 23 milions d'euros de les autopistes d'Eivissa. Per al rescat del túnel de Sóller es destinaran 750.000 euros, juntament amb el Consell de Mallorca. Amb relació al transport marítim, Pons ha fet una crida a Madrid perquè es faci càrrec del 50% del descompte per a residents, ja que els 25% que hi ha d'invertir el Govern es podrien destinar a altres partides. Per un altre costat, s'ha anunciat que Ports de les Illes licitarà durant el 2017 un total de 23 projectes d'obra per un valor de 25 milions d'euros.

"Continuarem fent esforços per tenir el dret a moure'ns en igualtat de condicions", ha assegurat Pons. Per això, ha destacat que es continuarà fent feina el 2017 perquè hi hagi una tarifa plana per a vols entre illes.

Habitatge

En política d'habitatge s'oferiran 1,4 milions per a noves promocions i línies d'ajuda i uns 2 milions per a l'Institut balear de l'habitatge ( Ibavi). L'objectiu és aconseguir més habitatges de lloguer social i rehabilitació i reforma d'edificis.

Com a novetat, el 2017 els ciutadans menors de 36 anys, que tinguin grau de minusvalidesa superior al 65%, psíquica al 33% o famílies nombroses tindran una deducció fiscal de fins al 15%, amb un màxim de 300 euros anuals.

Model energètic

Crear més eficiència i reduir despeses són els objectius de Pons amb vista al model energètic de les Illes. Es destinaran 1,4 milions d'euros per al Pla de transició energètica: "No es poden deixar de banda les famílies vulnerables", ha explicat Pons. Es crearà una taula d'eficiència energètica per debatre els models a seguir i també es millorarà l'eficiència energètica d'aquelles llars més vulnerables. El diputat de Podem Carlos Saura ha instat el Govern a "augmentar exponencialment" el pressupost del pla "mitjançant la creació de nous impostos mediambientals". Pons ha assegurat que "per primera vegada" hi haurà solucions per a la pobresa energètica.

S'invertiran 200.000 euros per als fins de rescat energètic, destinat a entitats socials que treballen ajudant a abonar les factures energètiques de persones en situació de vulnerabilitat.

Per altra banda, Pons ha anunciat que altres reptes importants de 2017 són el procés d'aprovació de la llei del sòl i el plantejament de la posada en marxa d'un pl a d'ordenació del litoral.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF