PRESSUPOSTOS 2017

L'electrificació de la xarxa de tren centra la partida de Mobilitat

Un total de 78 milions del pressupost de la Conselleria de Marc Pons anirà destinat al transport ferroviari

La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat tindrà 165,96 milions, un 5% del total. D'aquests,78 milions aniran destinats al transport ferroviari. Es gestionen a través del Servei Ferroviari de Mallorca (SFM) i s'aposta per la millora de la seva xarxa. Durant el primer trimestre s'iniciaran  les obres d'electrificació dels ramals Enllaç-sa Pobla i Enllaç-Manacor –amb un període previst d'un any.

Així, la xarxa serà tota elèctrica i, segons el Govern, la gestió serà més eficient, ja que s'eliminen els transbordaments i es redueixen les emissions de gasos contaminants. Un 1% del pressupost d'execució anirà destinat al patrimoni ferroviari. Està previst dur a terme actuacions de millora i consolidació de les estacions del Pont d'Inca, Santa Maria, Binissalem, Inca, Llubí i Muro.

Del pressupost, 29,6 milions aniran destinats a infraestructures bàsiques. Destaquen els projectes de mobilitat sostenible i les concessions d'autovies d'Eivissa, entre d'altres. Un total de 7,7 milions s'invertiran en el transport per carretera. El Consorci de Transports de Mallorca ho gestiona i un dels objectius és mantenir la política tarifària per incentivar la utilització del transport públic. En aquest sentit, s'estudia aplicar un sistema tarifari integrat.

Per part de la Direcció General de Ports i Aeroports, l'objectiu és "garantir la mobilitat amb un índex de qualitat, operativitat i preus òptims". La Conselleria valora la insularitat, per això es proposa aconseguir la compensació dels costos. És a dir, que l'Estat incrementi la participació en el descompte marítim entre illes del 25% al 50%, i del 39% addicional per als residents de Formentera. La partida més importat serà per atendre la bonificació marítima en la quota autonòmica. És a dir, aquest 25% que reclama a l'Estat.

Habitatge

Pel que fa a l'Institut balear de l'habitatge ( Ibavi), per a la gestió i foment de l'habitatge social es dediquen 3,5 milions d'euros. Per al 2017, es preveu signar el conveni amb la Sareb –la coneguda com a banca dolenta– per a l'administració i la gestió d'habitatges d'aquest organisme. D'aquests diners, s'invertiran 200.000 euros en condicionaments d'habitatges propietat de l'Ibavi i  250.000 euros en àrees de rehabilitació integral.

Per al pla estatal de foment del lloguer, que s'ha prorrogat fins al proper 2017, es destinen 5,8 milions d'euros. El Govern també prepara la llei d'habitatge. Aquestes mesures s'inclouen en un programa de 15,5 milions d'euros.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF