L'expresident de Sa Nostra descarrega responsabilitats en els executius

Fernando Alzamora ha declarat aquest dimarts com a investigat davant l'Audiència Nacional

L'expresident de Sa Nostra Fernando Alzamora ha declarat aquest dilluns davant l'Audiència Nacional per les operacions bancàries que el jutge Santiago Pedraz investiga. En la seva compareixença, ha descarregat responsabilitats en l'executiva de la caixa d'estalvis ja extingida, encapçalada pels exdirectius Pere Batle i Pau Dols, que s'encarregaven de presentar les operacions al consell administratiu.

Batle i Dols ja han declarat en el marc d'aquesta causa en qualitat d'investigats. Els dos directius van justificar l'operació investigada, que va tenir lloc entre el 2008 i el 2010. Van argumentar davant el jutge que la maniobra responia a la possibilitat de substituir un soci de la banca que passava per grans dificultats econòmiques degudes a la crisi econòmica per un altre soci més solvent: el grup immobiliari Martín Gual. Es tractava, per això, de traslladar el deute a una companyia amb menys risc.

Càrrec merament representatiu

Alzamora, per la seva banda, ha argumentat que no tenia coneixements financers, a diferència dels membres del consell executiu, i que per aquest motiu diposità tota la seva confiança en els directors executius. De fet, ha defensat davant el jutge Pedraz que el càrrec que ocupava a la caixa d'estalvis era merament representatiu.

Segons fonts pròximes al cas, l'operació que l'alt tribunal investiga va ser aprovada per la direcció general i el consell d'administració. La participació d'Alzamora, per tant, es limitava a contestar a les preguntes que li formulaven, però no tenia coneixements en finances per assumir la responsabilitat de la decisió investigada. 

El diputat del PSIB Andreu Alcover també està citat a declarar com a investigat en el marc d'aquesta causa. Ha de comparèixer davant l'Audiència Nacional el pròxim 19 de desembre.

Pedraz inicià la instrucció del cas arran d'una querella del Fons de Reestructuració i Ordenació Bancària (FROB), que qüestionava la legalitat del desviament d’una part dels fons d’Invernostra, la filial immobiliària de l’entitat bancària. Les perquisicions es divideixen en dues causes judicials separades que impliquen, per una banda, el grup immobiliari Martín Gual i, per l’altra, el grup Sotohermoso.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF